Przepis na szarlotkę z cynamonem na kruchym cieście i kruszonką
5-6
60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na fenomenalną szarlotkę z delikatną nutką cynamonu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 2,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta: Wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, oddzielić 1/3 ciasta na kruszonkę. Zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wyłożyć jej dno pergaminem.

Większą część ciasta po wyjęciu z lodówki rozłożyć na dnie blachy, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu jego dociążenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i usunąć pergamin z grochem.

Mniejszą część przełożyć do miseczki, dosypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Ciasto delikatnie wyrobić, krusząc je na mniejsze kawałki.

Ciasto na szarlotkę

2

Przygotowanie nadzienia: Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki wykrawając środek, opłukać. Jabłuszka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Jabłka prażyć z cukrem i cynamonem do uzyskania złocistego koloru.

Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, więc warto najpierw ich spróbować.

Przygotowanie jabłek

3

Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, posypać kruszonką. Piec przez około 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno, oprószone niewielką ilością cukru pudru.

Szarlotka z nutą cynamonu
4.6 (92%) 5 votes

1 KOMENTARZ

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam szarlotkę i z chęcią sprawdzę Twój przepis 🙂 Osobiście nie kroję jabłek w kawałki a ścieram je na tarce 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ