Składniki
Składniki na blaszkę 30x25x8 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka masła200g, mocno schłodzone
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- cukier do smaku
Opis dania
Szarlotka jest ciastem pochodzącym z Francji. Jabłecznik ma wiele odmian i podawany jest w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. W Polsce królują szarlotki z dodatkiem przypraw korzennych, najczęściej z cynamonem lub goździkami. Przyjęło się, że szarlotką nazywamy ciasto z jabłkami, jednak szarlotkę możemy przygotować również z gruszek,moreli czy innych owoców. Przeglądając przepisy na jabłecznik, możemy natknąć się na różne rodzaje ciasta, na których zostały one przygotowane – ciasto kruche, półkruche, a nawet biszkoptowe. W tym wpisie znajdziesz przepis na szarlotkę z kruszonką i cynamonem, na kruchym cieście.
Przygotowanie
1 Gotowe 10 minut | Przygotowanie ciastaMasło zagnieść z cukrem, wodą i żółtkami. Dodać sól i mąkę przesianą przez sito. Ugniatać do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć pergaminem. |
2 Gotowe 20 minut | Przygotowanie nadzienia:Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i opłukać, pokroić w kostkę (około 1x1). Na wysokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić jabłuszka. Owoce posypać cynamonem i jeśli to konieczne - cukrem, prażyć do czasu uzyskania ładnego, złocistego koloru. |
3 Gotowe 30 minut | Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części - 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę, resztę rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem, przełożyć pergaminem i dociążyć, np. grochem. Zapiekać w piekarniku przez około 10-15 minut. Do pozostałej części ciasta dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wyrobić, krusząc ciasto na mniejsze kawałki. Blaszkę z ciastem wyciągnąć z piekarnika, usunąć pergamin z dociążeniem. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz jabłkowy, całość posypać kruszonką. Zapiekać jeszcze przez około 20 minut, do czasu aż kruszonka ładnie się zarumieni. Jabłecznik można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, ze śmietaną i gałką ulubionych lodów lub po prostu posypane cukrem pudrem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Szarlotka pyyyycha 😍
Wygląda pysznie! Uwielbiam szarlotkę i z chęcią sprawdzę Twój przepis 🙂 Osobiście nie kroję jabłek w kawałki a ścieram je na tarce 🙂