Chcesz przygotować idealny ryż? Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy wykonać w tym kierunku jest jego dokładne przepłukanie przed ugotowaniem. Takie działanie pozwoli na wypłukanie z ryżu skrobi, która powoduje sklejanie ziarenek. Chińczycy, u których ryż jest podstawą praktycznie każdego dania uważają, że w idealnie przygotowanym ryżu wszystkie ziarenka pozostają całe. W tym poradniku znajdziesz kilka porad, które ułatwią Ci przygotowanie idealnego ryżu.
- Po pierwsze – przełóż ryż na sitko i dokładnie wypłucz z niego skrobię pod zimną, bieżącą wodą. Ryż należy przepłukać kilka razy tak, by woda była zupełnie czysta.
- Dokładnie opłukany i odsączony ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż ryżu. Do wody dodać odrobinę soli.
- Garnek z ryżem przykryć i zagotować. Po zagotowaniu skręcić ogień na minimum i gotować jeszcze przez 15 minut do całkowitego wchłonięcia wody i uzyskania miękkości.