Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. Często mole spożywcze mogą zostać przyniesione ze sklepu w produktach sypkich, suchych takich jak mąka, ryż czy kasza. Mole spożywcze rozmnażają się bardzo szybko – samica może składać nawet do 400 jajeczek, z których już po 8-10 dniach wykluwają się larwy. Owady rozprzestrzeniają się w bardzo szybkim tempie, a znaleźć je możemy praktycznie wszędzie. Istnieje jednak kilka sprawdzonych, domowych sposobów na pozbycie się moli spożywczych. W tym poradniku znajdziesz kilka ważnych wskazówek na temat tego, jak wytępić mole spożywcze.
Domowe sposoby na mole spożywcze:
- Należy pozbyć się wszystkich produktów sypkich, w których znajdują się mole spożywcze i które były narażone na kontakt z owadami. Pamiętaj jednak, by zainfekowane produkty wyrzucić do kontenera znajdującego się poza domem, najlepiej w oddzielnym worku.
- Należy dokładnie sprawdzić pozostałe produkty – bezwzględność jest tutaj bardzo ważna! Jeśli zauważymy mole w innych pojemnikach, nie możemy ich lekceważyć. w przypadku moli musimy pogodzić się z „koniecznym marnotrawstwem” produktów.
- Jeśli pozbyliśmy się wszystkich zarażonych i potencjalnie zarażonych produktów, musimy zabrać się za dokładne wyczyszczenie szafek. Warto użyć odkurzacza, który wyssa wszystkie pozostałe śmieci i okruchy. Po dokładnym odkurzeniu, szafki należy dokładnie przemyć ciepłą wodą z mydłem i pozostawić do wyschnięcia. Po wykonaniu tej czynności należy szafki dokładnie spryskać octem lub olejkami eterycznymi.
- Pojemniki, w których trzymamy produkty należy dokładnie umyć, a nawet wyparzyć. Aby zapobiec pojawieniu się moli spożywczych, możemy użyć specjalnych pułapek. Pułapki na mole spożywcze możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, a ich cena jest stosunkowo niska.
- Jeśli chcemy w domowy sposób zapobiec pojawieniu się moli w kuchni czy domowym magazynie, każdy zakupiony produkt suchy warto jest włożyć do zamrażarki na kilka dni. W ten sposób pozbędziemy się larw, które potencjalnie mogą znajdować się w produkcie. Dodatkową pomocą w zapobieganiu molom spożywczym będzie przechowywanie produktów w plastikowych lub szklanych pojemnikach, które będą miały szczelne zamknięcie.
Podobnie jak żywiak chlebowiec, który wbrew swojej nazwie nie jest aż takim miłośnikiem chleba, mole mogą być koszmarem. Nie znałam praktyki zamrażania suchych produktów.
Moja profilaktyka przeciwko robakom spożywczym polega na systematycznym przeglądaniu szafek kuchennych i przesypywaniu produktów do pojemników ze szczelnymi pokrywkami.
Fajny artykuł, lawenda jest także fajnym odstraszaczem 😉
O tak, na mole lawenda działa super 🙂