Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Przepis na lukier znajdziesz w poniższym poradniku.
Co potrzebujemy?
- 2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie – barwniki
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Białko ubić z sokiem z cytryny.
- Zmniejszyć obroty miksera i powoli, stopniowo dodawać cukier puder.
- Ubijać do czasu, aż lukier nabierze gładkości i pożądanej gęstości. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, można dodać więcej pudru. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę śmietany/mleka.
- Jeśli chcemy uzyskać lukier kolorowy, należy podzielić go na tyle miseczek, ile kolorów mamy. Aby odpowiednio zabarwić nasz lukier wystarczy już kilka kropelek barwnika.
Lukier królewski ma bardzo gęstą konsystencję, przez co zacznie szybko wysychać. Bardzo ważnym jest, by lukier był przykryty, kiedy go nie używamy.
W zależności od konsystencji lukru, czas zastygania wynosi około 15 minut. Pamiętaj, że włożenie udekorowanych ciastek do lodówki nie przyspieszy zasychania lukru, a wręcz przeciwnie – może mu zaszkodzić (lukier może zmięknąć i zacząć się kleić).
Uwielbiam lukier cytrynowy, a w szczególności na babce wielkanocnej. Obficie oblana lukrem… mniam! Osobiście sok z cytryny dodawałam jednak na samym końcu, a w tym przepisie jest na samym początku. Czy kolejność dodania soku cytrynowego w tym przypadku ma znaczenie?
Kolejność dodania soku nie ma tutaj znaczenia – można dodać go zarówno na początku jak i na końcu 🙂