Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik.
Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają?
- Sucha – w przypadku metody „suchej”, wrzucamy cukier na patelnię lub do garnka z głębokim dnem i podgrzewamy do momentu, aż cukier nabierze złotobrązowego koloru. Należy to robić bardzo powoli i ostrożnie, gdyż cukier zbyt mocno podgrzany stanie się gorzki i bezużyteczny. Unikaj mieszania – możesz jedynie podnieść garnek/patelnię i delikatnie nim obracać, by cukier rozlał się po jego dnie.
- Mokra – jest to druga metoda przygotowania karmelu i z pewnością nabiera przewagi. W tym przypadku na patelnię lub do garnka prócz cukru należy dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowanie karmelu trwa dłużej, jednak jest mniej inwazyjne – łatwiej kontrolować karmel.
Sos karmelowy – jak go przygotować?
Wystarczy ściągnąć garnek/patelnię z karmelem z ognia, dodać trochę masła i śmietankę kremówkę. Poczekać chwilę, aż składniki się połączą, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Gotowe! 🙂
Szkoda, że tak kaloryczne, codziennie bym jadł.
Uwielbiam karmel! Dlatego wiedza jak go przyrządzić jest mi niezbędna! Dzięki za przepis! 😀
Super! Uwielbiam karmel z cukru!. Mama przygotowywała nam go jako przysmak na łyżeczkach jak nie było nic słodkiego w domu. Sosu karmelowego jeszcze nie robiłam. Nada się do polania na ciasto?
Nada się, jak najbardziej 🙂