Jak zrobić karmel? Przepis na karmel z cukru

Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik.

Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają?

  1. Sucha – w przypadku metody „suchej”, wrzucamy cukier na patelnię lub do garnka z głębokim dnem i podgrzewamy do momentu, aż cukier nabierze złotobrązowego koloru. Należy to robić bardzo powoli i ostrożnie, gdyż cukier zbyt mocno podgrzany stanie się gorzki i bezużyteczny. Unikaj mieszania – możesz jedynie podnieść garnek/patelnię i delikatnie nim obracać, by cukier rozlał się po jego dnie.
  2. Mokra – jest to druga metoda przygotowania karmelu i z pewnością nabiera przewagi. W tym przypadku na patelnię lub do garnka prócz cukru należy dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowanie karmelu trwa dłużej, jednak jest mniej inwazyjne – łatwiej kontrolować karmel.

Sos karmelowy – jak go przygotować?

Wystarczy ściągnąć garnek/patelnię z karmelem z ognia, dodać trochę masła i śmietankę kremówkę. Poczekać chwilę, aż składniki się połączą, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Gotowe! 🙂

Jak zrobić karmel?
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisJak prawidłowo topić czekoladę?
Następny wpisDeser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

5 KOMENTARZE

  1. Super! Uwielbiam karmel z cukru!. Mama przygotowywała nam go jako przysmak na łyżeczkach jak nie było nic słodkiego w domu. Sosu karmelowego jeszcze nie robiłam. Nada się do polania na ciasto?

  2. Karmel z cukru i mleka, to coś uwielbiam! Szybkie, proste a jakie smaczne. Karmelki na łyżeczkach pamięta z dzieciństwa chyba każdy, u nas też się je jadło. Teraz karmelu używam do dekorowania ciast i deserów.

    A próbowałaś robić karmel z cukru trzcinowego? Podobno rorbi się go jeszcze szybciej, tylko jest mniej słodki.

    • Zawsze robiłam ze zwykłego, ale Twoja propozycja jest bardzo interesująca 🙂
      Muszę koniecznie wypróbować 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ