Jak zrobić karmel

Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik.

Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają?

  1. Sucha – w przypadku metody „suchej”, wrzucamy cukier na patelnię lub do garnka z głębokim dnem i podgrzewamy do momentu, aż cukier nabierze złotobrązowego koloru. Należy to robić bardzo powoli i ostrożnie, gdyż cukier zbyt mocno podgrzany stanie się gorzki i bezużyteczny. Unikaj mieszania – możesz jedynie podnieść garnek/patelnię i delikatnie nim obracać, by cukier rozlał się po jego dnie.
  2. Mokra – jest to druga metoda przygotowania karmelu i z pewnością nabiera przewagi. W tym przypadku na patelnię lub do garnka prócz cukru należy dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowanie karmelu trwa dłużej, jednak jest mniej inwazyjne – łatwiej kontrolować karmel.

Sos karmelowy – jak go przygotować?

Wystarczy ściągnąć garnek/patelnię z karmelem z ognia, dodać trochę masła i śmietankę kremówkę. Poczekać chwilę, aż składniki się połączą, dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Gotowe! 🙂

Jak zrobić karmel?
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak prawidłowo topić czekoladę?
Następny artykułDeser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

2 KOMENTARZE

  1. Super! Uwielbiam karmel z cukru!. Mama przygotowywała nam go jako przysmak na łyżeczkach jak nie było nic słodkiego w domu. Sosu karmelowego jeszcze nie robiłam. Nada się do polania na ciasto?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ