Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?
Do sporządzenia domowego masła potrzebować będziemy:
- śmietana 30% lub więcej (u mnie 2 śmietany 30% z Piątnicy, do ubijania i zup – pomarańczowa)
- pół łyżeczki soli
- zimna woda
- mikser lub duży słoik
Masło możemy ubić na dwa sposoby:
- Z pomocą miksera – sposób zdecydowanie szybszy. Do wysokiej miski przelać schłodzoną śmietanę, dodać szczyptę soli i ubijać do czasu uzyskania grudek masła. Za pomocą drewnianej łyżki uformować kulę, wycisnąć i przełożyć do miski z zimną, osoloną wodą. Masło mocno wycisnąć, by pozbyć się z jego środka jak największej ilości maślanki. Ponownie uformować kulę, przełożyć na talerzyk i do lodówki. Jedynym minusem tego sposobu jest to, że podczas ubijania śmietana strasznie chlapie na boki – to samo zjawisko pojawia się, gdy zaczynają oddzielać się maślane grudki.
- W słoiku – jest to sposób bardzo wygodny, lecz dość czasochłonny. Jednak zaoszczędzimy czasu na sprzątaniu, a wyciskanie masła w słoiku jest łatwiejsze niż w misce. Proces jest podobny, jak w przypadku ubijania masła mikserem. Schłodzoną śmietankę należy wlać do dużego słoika. Śmietany powinno być maksymalnie 3/4 słoika, bowiem aby prawidłowo się ubiła, potrzebuje trochę miejsca. 😉 Słoik należy mocno zakręcić i trzepać do czasu wytrącenia się masła. Jeśli zauważymy sporą ilość grudek, należy odwrócić słoik na poziom i kolistymi ruchami (parząc od siebie przód-tył) uformować kulę masła. Dalszy proces jest identyczny, jak w przypadku ubijania masła mikserem – zimna woda, wyciskanie, na talerz i do lodówki.
Powodzenia! 🙂
Co do śmietany musi być młoda, druga rzecz to śmietana musi być ciepła dzięki tamu łatwo się robi. Pomysłowy post zrobiłaś.
Pozdrawiam serdecznie.
Ja zawsze robiłam ze schłodzonej, ale dzięki za wskazówkę! Następnym razem spróbuję z ciepłej 🙂
Pozdrawiam!
Polecam też zastosować mały trik i do masła przy końcowym wyrobieniu dodać dosłownie łyrzeczułkę oleju przez co masło staje się łatwe do rozsmarowania i pamiętaj nigdy nie trzymaj w lodówce bo będzie jak skała nie do rozsmarowania.
Coo? Po to robię masło, by nie dodawać tłuszczów roślinnych. Wolę 1000 razy mieć twarde masło, niż z olejem miękkie
fajny przepis
Dobre, domowe masło wykonane samodzielnie smakuje lepiej niż kupne masło. Zawsze się zastanawiałem jak zrobić masło w domu – teraz już wiem.
Ja chyba miałam pecha. Kupiłam dwa kubeczki śmietany w biedronce 1kub.340ml 3,49zl. Wyszło mi 210g masla. Tanie? Nie,bardzo.
śmietana śmietanie nie równa…
robiłam masło już kilka razy, ze śmietan z różnych firm i powiem szczerze, że dużo zależy od tego, jakiej marki śmietanę kupisz. 🙂
Nie wiem na ile to prawda ale można też zrobić masło z mleka 🙂 nigdy nie próbowałam ale to raczej ze swojskiego mleka a nie takiego z Biedronki. …
Idzie, pod warunkiem że ma dużą zawartość tłuszczu – śmietany, którą i tak trzeba oddzielić 🙂
no i niestety… z kupnego nie da rady 🙂
domowe jest świetne. kiedyś zawsze z mamą robiłam z mleka ze wsi 🙂 obłędne 🙂
U nas też robiło się ze swojskiej śmietany – niestety, z kupnej nie smakuje tak samo 🙁