Jak zrobić domowe masło? Przepis

Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

Do sporządzenia domowego masła potrzebować będziemy:

  • śmietana 30% lub więcej (u mnie 2 śmietany 30% z Piątnicy, do ubijania i zup – pomarańczowa)
  • pół łyżeczki soli
  • zimna woda
  • mikser lub duży słoik

Masło możemy ubić na dwa sposoby:

  1. Z pomocą miksera – sposób zdecydowanie szybszy. Do wysokiej miski przelać schłodzoną śmietanę, dodać szczyptę soli i ubijać do czasu uzyskania grudek masła. Za pomocą drewnianej łyżki uformować kulę, wycisnąć i przełożyć do miski z zimną, osoloną wodą. Masło mocno wycisnąć, by pozbyć się z jego środka jak największej ilości maślanki. Ponownie uformować kulę, przełożyć na talerzyk i do lodówki. Jedynym minusem tego sposobu jest to, że podczas ubijania śmietana strasznie chlapie na boki – to samo zjawisko pojawia się, gdy zaczynają oddzielać się maślane grudki.
  2. W słoiku – jest to sposób bardzo wygodny, lecz dość czasochłonny. Jednak zaoszczędzimy czasu na sprzątaniu, a wyciskanie masła w słoiku jest łatwiejsze niż w misce. Proces jest podobny, jak w przypadku ubijania masła mikserem. Schłodzoną śmietankę należy wlać do dużego słoika. Śmietany powinno być maksymalnie 3/4 słoika, bowiem aby prawidłowo się ubiła, potrzebuje trochę miejsca. 😉 Słoik należy mocno zakręcić i trzepać do czasu wytrącenia się masła. Jeśli zauważymy sporą ilość grudek, należy odwrócić słoik na poziom i kolistymi ruchami (parząc od siebie przód-tył) uformować kulę masła. Dalszy proces jest identyczny, jak w przypadku ubijania masła mikserem – zimna woda, wyciskanie, na talerz i do lodówki.

Powodzenia! 🙂

To może Ci się przydać:

Jak zrobić domowe masło?
4.71 (94.29%) 7 votes

11 KOMENTARZE

  1. Nie wiem na ile to prawda ale można też zrobić masło z mleka 🙂 nigdy nie próbowałam ale to raczej ze swojskiego mleka a nie takiego z Biedronki. …

    • Idzie, pod warunkiem że ma dużą zawartość tłuszczu – śmietany, którą i tak trzeba oddzielić 🙂
      no i niestety… z kupnego nie da rady 🙂

    • śmietana śmietanie nie równa…
      robiłam masło już kilka razy, ze śmietan z różnych firm i powiem szczerze, że dużo zależy od tego, jakiej marki śmietanę kupisz. 🙂

  2. Co do śmietany musi być młoda, druga rzecz to śmietana musi być ciepła dzięki tamu łatwo się robi. Pomysłowy post zrobiłaś.

    Pozdrawiam serdecznie.

      • Polecam też zastosować mały trik i do masła przy końcowym wyrobieniu dodać dosłownie łyrzeczułkę oleju przez co masło staje się łatwe do rozsmarowania i pamiętaj nigdy nie trzymaj w lodówce bo będzie jak skała nie do rozsmarowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ