Zupa z kapusty włoskiej
6+
60 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na zupę z kapusty włoskiej.

Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania klusek z kapustą. Takim to sposobem, pojawił się przepis na zupę z wykorzystaniem włoskiej kapusty. Powiem Wam, że sama jestem zaskoczona finalnym efektem, gdyż dodatki wyśmienicie dopełniły całości. Zupa w towarzystwie ekstra chrupiących chipsów z boczku, podsmażonych krążków czerwonej cebuli, nutki gęstej śmietany i kopru, znikała z talerzy „aż się kurzyło”! 🙂 Jeśli zdarzy się, że będziecie mieli do wykorzystania kawał włoskiej kapusty, koniecznie spróbujcie tej zupy. 🙂

Składniki

      • pół główki kapusty włoskiej
      • 2 litry bulionu
      • 4 średnie ziemniaki
      • 1 duża marchewka
      • 1 duży korzeń pietruszki
      • kawałek selera
      • 1 duża czerwona cebula
      • kawałek boczku parzonego lub wędzonego (może być także gotowy, pokrojony w plastry)
      • koper
      • śmietana gęsta 18%
      • 3-4 łyżki mąki do sporządzenia zasmażki

Jak przygotować zupę z włoskiej kapusty?

1

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i także dorzucić do garnka. Warzywa zalać bulionem, gotować na niewielkim ogniu. Kapustę poszatkować i dorzucić do gotujących się warzyw. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

2

Boczek pokroić w cienkie plastry, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do czasu, aż boczek ładnie się wytopi, nabierze koloru i chrupkości. Gotowe chipsy z boczku wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kładąc kolejną porcję boczku na patelni należy odlać zgromadzony wcześniej tłuszcz.
Ale uwaga! Tłuszcz, który wytopi się ze smażenia ostatniej porcji boczku zostawiamy do usmażenia cebuli i sporządzenia zasmażki.

Chipsy z boczku
Chipsy z boczku

3

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Smażyć na tłuszczu z boczku do miękkości. Na tłuszcz wsypać mąkę, prażyć do czasu uzyskania rumianego koloru mąki. Zalać wodą, wymieszać tak, by nie było grudek. Dodać do zupy tyle zasmażki, ile uważamy za konieczne – w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, porcjować na talerze. Do każdej porcji dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, kilka krążków cebuli, chipsy z boczku i całość posypać posiekanym koperkiem.

Zupa z kapusty włoskiej
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ