Zupa z włoskiej kapusty
z chipsami z boczku

Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 główki kapusty włoskiej
2 litry bulionu
4 średnie ziemniaki
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1/3 główki selera
1 duża czerwona cebula
około 0.5 kg boczku parzonego lub wędzonego może być także boczek pakowany pokrojony w plastry
koper według uznania
6 łyżek śmietny gęstej 18%
3-4 łyżki mąki do sporządzenia zasmażki

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Często zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania domowego makaronu z kapustą. Takim to sposobem, pojawił się przepis na zupę z wykorzystaniem włoskiej kapusty. Powiem Wam, że sama jestem zaskoczona finalnym efektem, gdyż dodatki wyśmienicie dopełniły całości. Zupa w towarzystwie ekstra chrupiących chipsów z boczku, podsmażonych krążków czerwonej cebuli, nutki gęstej śmietany i kopru, znikała z talerzy „aż się kurzyło”! 🙂 Jeśli zdarzy się, że będziecie mieli do wykorzystania kawał włoskiej kapusty, koniecznie spróbujcie tej zupy. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i także dorzucić do garnka. Warzywa zalać bulionem, gotować na niewielkim ogniu. Kapustę poszatkować i dorzucić do gotujących się warzyw. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.

2
Gotowe

Boczek pokroić w cienkie plastry, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do czasu, aż boczek ładnie się wytopi, nabierze koloru i chrupkości. Gotowe chipsy z boczku wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kładąc kolejną porcję boczku na patelni należy odlać zgromadzony wcześniej tłuszcz.

UWAGA!
Tłuszcz, który wytopi się ze smażenia ostatniej porcji boczku zostawiamy do usmażenia cebuli i sporządzenia zasmażki.

3
Gotowe

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Smażyć na tłuszczu z boczku do miękkości.

Na tłuszcz wsypać mąkę, prażyć do czasu uzyskania rumianego koloru mąki. Zalać wodą, wymieszać tak, by nie było grudek. Dodać do zupy tyle zasmażki, ile uważamy za konieczne - w zależności, jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, porcjować na talerze.

Do każdej porcji dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, kilka krążków cebuli, chipsy z boczku i całość posypać posiekanym koperkiem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na kotlety jajeczne
poprzedni
Kotlety jajeczne
Fasolka szparagowa żółta do obiadu
następny
Fasolka szparagowa żółta do obiadu

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj