Zupa serowa
z grzankami

Zupa serowa z grzankami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 litr bulionu (rosołu)
6 kostek serków topionych 6x100g - najlepiej dwa rodzaje
5-6 gałązek tymianku świeży
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku
Wskazówka!
Tymianek świeży można zastąpić suszonym lub zastąpić go świeżą natką pietruszki.

Składniki

  • Wskazówka!

Opis dania

Udostępnij

Pyszna, kremowa i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. Zupa serowa gości na stołach całego świata, jednak w każdym kraju przygotowuje się ją inaczej. Podstawą zupy serowej jest bulion warzywny lub po prostu domowy rosół. Ja swoją serową przygotowuję na bazie rosołu i serków topionych. Bardzo dużą popularnością cieszy się zupa serowa z pulpetami, z makaronem lub grzankami.

Przygotowanie

1
Gotowe
15-20 minut

Przygotowanie zupy

Przecedzony przez sito rosół podgrzewać na niewielkim ogniu. Gałązki świeżego tymianku posiekać i dodać do bulionu. Do rozgrzanego rosołu dodać kostki sera, delikatnie mieszać do czasu całkowitego roztopienia się grudek. Pod koniec gotowania zupa powinna mieć jednolitą, gładką, kremową konsystencję.

Zupa serowa powinna być wystarczająco słona, dlatego przed ewentualnym posoleniem należy jej koniecznie spróbować.

Charakteru nada biały pieprz i gałka muszkatołowa. Do zupy można dodać także niewielką ilość mielonego imbiru.

2
Gotowe
5-10 minut

Przygotowanie grzanek

Ja swoją zupę podaję najczęściej z grzankami. Wykorzystuję pieczywo z dnia poprzedniego.

Chleb/bułki pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło - ilość jest uzależniona od ilości grzanek. Na mocno rozgrzane masło wrzucić pieczywo i energicznie wymieszać, by każdy kawałek nasiąknął tłuszczem. Grzanki smażyć do czasu przyrumienienia, co jakiś czas mieszając.

Zupę serową podawać z grzankami, przyozdobioną gałązkami świeżego tymianku.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa pomidorowa - pomidorówka
następny
Zupa pomidorowa z czosnkiem i cebulą

Komentarze Ukryj komentarze

Prosty przepis i ciekawy pomysł na zupę serową. Musze koniecznie spróbować czy dobre. Tylko wersji z tymiankiem, bo za pietruszką nie przepadam.

Zrobiłam i śmiało mogę stwierdzić, że jest to najlepsza zupa serowa z grzankami jaką kiedykolwiek jadłam! Niebo w gębie! 😀

Skomentuj