Zupa ogórkowa z jajkiem
6
50 min
Łatwe
Tanie

Przepis na zupę ogórkową z jajkiem.

Składniki

  • 1,5l bulionu mięsnego
  • słoik ogórków kiszonych
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • 8 jaj
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego, skręcić ogień i dalej pomału gotować. Marchew, seler, pietruszkę i por umyć i obrać. Wszystkie warzywa prócz pora zetrzeć na grubych oczkach tarki i także dorzucić do wywaru. Por natomiast pokroić nożem na małe kawałki – dodać do reszty.

2

Ogórki także zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać je do bulionu w momencie, gdy ziemniaki i inne warzywa będą miękkie, gdyż w innym przypadku kwas z ogórków spowoduje, że warzywa pozostaną niedogotowane. Do wywaru dodać także przecedzony kwas z ogórków. Gotować jeszcze przez chwilę, aż ogórki będą miękkie.

3

Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie sporządzić zaklepkę z mąki, śmietany i wody. Dodać do zupy, by uzyskać pożądaną gęstość, zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodać obrane ze skorupek jajka, pokrojone w ćwiartki.

Zupa ogórkowa
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ