Składniki
- 2 litry bulionu mięsno-warzywnego
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 1/2 poradolna część, bez liści
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Sezon na nowalijki w pełni otwarty, dlatego zachęcam Was do przygotowania pysznej zupy kalafiorowej krem. Zupa jest bardzo delikatna w smaku i gwarantuję, że przypadnie do gustu nie tylko domownikom, ale także gościom. Ja zwykle podaję kremową kalafiorową z wędzonym łososiem, który nieźle podkręca smak lub z czosnkowymi grzankami, których niezwykle wyrazisty aromat idealnie łączy się z delikatnością zupy. Kalafiorowa jest dość tania i łatwa w przygotowaniu, a smak jest naprawdę niepowtarzalny. Warto spróbować!
Przygotowanie
1 Gotowe | Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 3-4 całe goździki i 4-5 kulek ziela angielskiego. |
2 Gotowe | Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. |
3 Gotowe | Jak już wcześniej wspominałam, zupę podaję z grzankami lub wędzonym łososiem. Tym razem przygotowałam grzanki z masłem czosnkowym i posypałam drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Kawałek masła przełożyć do miseczki i dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy. Pieczywo (bułkę, bagietkę, chleb, itp.) pokroić na kromki, posmarować masełkiem i zrumienić na patelni. |
Komentarze Ukryj komentarze
Fajny pomysł na wykorzystanie kalafiora 🙂 Być może wykorzystam u siebie!