Zupa kalafiorowa
krem

Zupa kalafiorowa krem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 litry bulionu mięsno-warzywnego
1 kalafior
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
1/2 pora dolna część, bez liści
1/2 szklanki śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Sezon na nowalijki w pełni otwarty, dlatego zachęcam Was do przygotowania pysznej zupy kalafiorowej krem. Zupa jest bardzo delikatna w smaku i gwarantuję, że przypadnie do gustu nie tylko domownikom, ale także gościom. Ja zwykle podaję kremową kalafiorową z wędzonym łososiem, który nieźle podkręca smak lub z czosnkowymi grzankami, których niezwykle wyrazisty aromat idealnie łączy się z delikatnością zupy. Kalafiorowa jest dość tania i łatwa w przygotowaniu, a smak jest naprawdę niepowtarzalny. Warto spróbować!

Przygotowanie

1
Gotowe

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 3-4 całe goździki i 4-5 kulek ziela angielskiego.

2
Gotowe

Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
Zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę.

3
Gotowe

Jak już wcześniej wspominałam, zupę podaję z grzankami lub wędzonym łososiem. Tym razem przygotowałam grzanki z masłem czosnkowym i posypałam drobno posiekaną świeżą natką pietruszki.

Kawałek masła przełożyć do miseczki i dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy. Pieczywo (bułkę, bagietkę, chleb, itp.) pokroić na kromki, posmarować masełkiem i zrumienić na patelni.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa grzybowa krem
poprzedni
Zupa grzybowa krem
Grillowana cukinia
następny
Grillowana cukinia

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj