6+
30-40 min
Łatwe
Tanie

Przepis na zupę kalafiorową krem.

Składniki

  • 2l bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1 cały kalafior
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 3-4 całe goździki i 4-5 kulek ziela angielskiego.

2

Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.

Zupa kalafiorowa

3

Zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze przez chwilę.

Zupę podaję z grzankami lub wędzonym łososiem. Tym razem przygotowałam grzanki z masłem czosnkowym i posypałam drobno posiekaną świeżą natką pietruszki.

Zupa krem z kalafiora
5 (100%) 2 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ