Zupa krem z kalafiora i brokuła - Przepis
6+
30-40 min
Łatwe
Tanie

Przepis na zupę kalafiorowo-brokułową krem.

Składniki

  • 2l bulionu drobiowo-warzywnego
  • pół główki kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 2 goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Kalafior i brokuła umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior, brokuła i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 2 całe goździki, 4-5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.

2

Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Zupa kalafiorowo-brokułowa

3

Z zupy wyłowić (na ile to możliwe) kulki ziela angielskiego, goździki i liście laurowe. Zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze przez chwilę.

Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać – posypać poporcjowaną zupę.

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa
5 (100%) 3 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisRogaliki drożdżowe
Następny wpisCiasteczka czekoladowe a’la brownie
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ