Składniki
- 1 litr rosołu
- 3 garście suszonych grzybówlub świeżych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 główki selera
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki wrzątku
- sól, pieprz, listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego do smaku
Opis dania
Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód można zrobić na wigilię. 🙂 Zatem jaki jest przepis na aromatyczną zupę grzybową?
Przygotowanie
1 Gotowe | Grzyby opłukać zimną wodą, przełożyć do małego garnuszka i zalać wrzątkiem, odstawić na noc lub na kilka godzin. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do garnka z bulionem, gotować na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, pod koniec smażenia dodać czosnek i prażyć jeszcze przez chwilę. Całość przełożyć do zupy. |
2 Gotowe | Grzyby z wywaru wyłowić łyżką, przełożyć do zupy. Wodę z grzybów przelać przez drobne sitko, prosto do garnka z gotującym się bulionem. Całość gotować do czasu miękkości warzyw (szczególnie ziemniaków). Z mąki (3 łyżki) i wody (0,5 szklanki) sporządzić zaklepkę, wymieszać energicznie, by nie było grudek Zupę zestawić z ognia, wlać zaklepkę, ciągle mieszając. Zupę postawić z powrotem na małym ogniu, powoli zagotować. Na sam koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zaciągnąć śmietaną. Do zupy można użyć także świeżych grzybów. |
Komentarze Ukryj komentarze
Robię praktycznie tak samo ale wlewam jeszcze 150ml kwasu z kapusty. Dodaje charakteru polecam:)
Ciekawie, muszę spróbować. 😀
czy tą zupe można zrobić tylko z podgrzybków?
Do przygotowania zupy można użyć mieszanki grzybów, samych podgrzybków, samych prawdziwków, borowików… ważne, by były to grzyby leśne (jadalne oczywiście!) 🙂
moja mama robiła grzybową z kaszą, ja robie z ziemniakami i czasem z makaronem, zależy jak mąż ma ochotę 😀
Na rosole najlepsza, chociaż na kostce rosołowej też wychodzi całkiem dobra.
robiłam kiedyś z przepisu Magdy Gessler, teraz przetestuję Twój przepis 🙂
ja robie grzybowa z makaronem, bo z ziemniakami u mnie nie chcą jeść
z suszonych grzybów najlepsza, bo można robić ją cały rok, a nie tylko na wigilię 🙂
fajny, prosty przepis 🙂 zupa grzybowa wigilijna to obowiązkowa pozycja na naszym stole, też robię z suszonych grzybów na rosole, czasem z mrożonych grzybów ale bardzo sporadycznie
Wygląda apetycznie.
Aż mi się zachciało grzybowej, muszę wypróbować twój przepis