Zupa grzybowa
z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 litr rosołu
3 garście suszonych grzybów lub świeżych
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 główki selera
1/4 szklanki śmietany 18%
2 szklanki wrzątku
sól, pieprz, listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Zupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód można zrobić na wigilię. 🙂 Zatem jaki jest przepis na aromatyczną zupę grzybową?

Przygotowanie

1
Gotowe

Grzyby opłukać zimną wodą, przełożyć do małego garnuszka i zalać wrzątkiem, odstawić na noc lub na kilka godzin.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do garnka z bulionem, gotować na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, pod koniec smażenia dodać czosnek i prażyć jeszcze przez chwilę. Całość przełożyć do zupy.

2
Gotowe

Grzyby z wywaru wyłowić łyżką, przełożyć do zupy. Wodę z grzybów przelać przez drobne sitko, prosto do garnka z gotującym się bulionem. Całość gotować do czasu miękkości warzyw (szczególnie ziemniaków).

Z mąki (3 łyżki) i wody (0,5 szklanki) sporządzić zaklepkę, wymieszać energicznie, by nie było grudek Zupę zestawić z ognia, wlać zaklepkę, ciągle mieszając. Zupę postawić z powrotem na małym ogniu, powoli zagotować. Na sam koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zaciągnąć śmietaną.

Do zupy można użyć także świeżych grzybów.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron domowy z kapustą i boczkiem
poprzedni
Makaron domowy z kapustą i boczkiem
Dżem z dyni i pomarańczy
następny
Dżem z dyni i pomarańczy

Komentarze Ukryj komentarze

Do przygotowania zupy można użyć mieszanki grzybów, samych podgrzybków, samych prawdziwków, borowików… ważne, by były to grzyby leśne (jadalne oczywiście!) 🙂

fajny, prosty przepis 🙂 zupa grzybowa wigilijna to obowiązkowa pozycja na naszym stole, też robię z suszonych grzybów na rosole, czasem z mrożonych grzybów ale bardzo sporadycznie

Skomentuj