Zupa grzybowa krem - przepis
6
30-40 min
Łatwe
Tanie

Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową krem.

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 szklanki wrzątku
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Grzyby opłukać, przełożyć do małego garnuszka i zalać wrzątkiem. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać bulionem warzywnym, dodać grzyby łącznie z wodą, ziele angielskie i liść laurowy.

2

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w średnią kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić. Pod koniec smażenia dodać czosnek, podsmażyć jeszcze przez chwilę. Zeszkloną cebulę z czosnkiem wrzucić do gotującego się bulionu.

3

Całość gotować na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania z bulionu wyłowić ziarna ziela angielskiego i listki laurowe. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, delikatnie zagotować ciągle mieszając.

Zupę podaję z grzankami – tym samym używam chleba z dnia poprzedniego.
Przepis na domowe grzanki znajdziesz tutaj.

Zupa grzybowa krem
5 (100%) 2 votes

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ