Składniki
- 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego
- 8 dużych cebul
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- pieczywo na grzanki
- ser na chipsy
Opis dania
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą startego sera. Dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki z pszennej bułki. Ja przedstawię Wam przepis na zupę cebulową krem, z grzankami i chipsami serowymi. Jest to bardzo łatwa i pożywna zupa, której musicie koniecznie spróbować.
Przygotowanie
1 Gotowe | Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i mocno podsmażyć. Cebulę można delikatnie przypalić, dzięki czemu zupa będzie bardziej wyrazista i nabierze koloru. Do cebuli dodać czosnek i ziemniaki, smażyć jeszcze przez około 5 minut. Całość zalać winem i delikatnie odparować. Do warzyw wrzucić przyprawy - 4 goździki, 2 kulki ziela angielskiego, listek laurowy, mielony imbir i odrobinę gałki muszkatołowej. |
2 Gotowe | Całość zalać bulionem tak, by było go niewiele więcej niż warzyw. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyłowić ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Całość zblendować na gładki krem i zaciągnąć śmietaną, delikatnie zagotować. |
3 Gotowe | Przygotowanie chipsów serowych:Ulubiony ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni położyć pergamin i układać starty ser. Podgrzewać na wolnym ogniu tak, by ser się roztopił i delikatnie zarumienił. Chipsy przewracać za pomocą szczypców. Przepis na chrupiące grzanki znajdziesz TUTAJ. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zupa cebulowa krem z serkami topionymi? Pycha! Będę robiła pierwszy raz, mam nadzieję że mi się uda 😀
Jak dla mnie nie ma pyszniejszego obiadu niż domowa francuska zupa cebulowa, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni 😀
Tradycyjną, francuską zupę cebulową robi się z winem białym, ale czytałam również o kremie cebulowym z piwem. Czy piwo nie zmieni za bardzo smaku zupy?
Całkiem fajny i prosty przepis 🙂 U mnie do zupy cebulowej mama dodawała jeszcze boczek, a całość gotowała na mięsie z kurczaka. Całość podawała z ziemniakami, chociaż i wariacje z ryżem się trafiały 😀
Dla dodania trochę kremowego smaku, można jeszcze dodać serek topiony
Krem cebulowy to jedna z moich ulubionych potraw zupo podobnych. Muszę spróbować jeszcze tylko jak smakuje z tymiankiem i grzankami. Z pewnością jest pyszna.
Słyszałam, że zupa cebulowa jest dobra na przeziębienie, szczególnie ta z imbirem, ile w tym prawdy nie wiem, ale na pewno zupka ta jest bardzo smaczna.
Ja przygotowuje lekki mix, czyli zupę serowo cebulową, czasem jak ochota najdzie robię opcję z czosnkiem.