Zupa cebulowa z chipsami z sera - Przepis
6+
30-40 min
Łatwe
Tanie

Przepis na rozgrzewającą i zaskakującą w smaku kremową zupę cebulową z grzankami i chipsami serowymi.

Składniki

  • 2l bulionu drobiowo-warzywnego
  • 8 cebul
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku
  • pieczywo na grzanki
  • ser na chipsy

Sposób przyrządzenia

1

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i podsmażyć. Cebula może być delikatnie przypalona, dzięki czemu zupa będzie bardziej wyrazista i nabierze koloru. Pod koniec smażenia dodać czosnek, całość zalać winem i delikatnie odparować.

2

Ziemniaki dorzucić do cebuli, całość zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami. Dorzucić kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i 4 goździki. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyłowić ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Całość zblendować na gładki krem i zaciągnąć śmietaną, delikatnie zagotować.

3

Przygotowanie chipsów serowych: Ulubiony ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni położyć pergamin i układać serowe kupki. Podgrzewać na wolnym ogniu tak, by ser się roztopił i delikatnie zarumienił. Chipsy przewracać za pomocą szczypców.

A to, jak przygotować idealnie chrupiące grzanki znajdziesz TUTAJ.

Zupa cebulowa z serowymi chipsami i grzankami
5 (100%) 3 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisPizzerki
Następny wpisDżem z cukinii
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ