Świeże zioła kupimy prawie w każdym warzywniaku czy supermarkecie. Coraz więcej przepisów wskazuje na zastosowanie ziół, gdyż są one nie tylko bardzo aromatyczne, ale także wspomagają przemianę materii. W poniższym poradniku znajdziesz najprostszy sposób na to, jak prawidłowo suszyć i przechowywać zioła zachowując ich wyjątkowy aromat.
- Kup różnego rodzaju zioła (zarówno te cięte jak i doniczkowe). Zioła dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dobrze otrząśnij. Świeżynki osusz ręcznikiem papierowym lub użyj wirówki do sałaty. Usuń wszystkie suche, zwiędnięte i przyczerniałe łodyżki i liście.
- Pogrupuj zioła w małe wiązki – dzięki temu wyschną szybciej i bardziej równomiernie. Gumką recepturką zwiąż wiązki ziół i przymocuj do nich spinacze biurowe, za które później je zaczepisz.
- Tak przygotowane wiązki powieś w suchym i dobrze wentylowanym miejscu, unikając promieni słonecznych. Zachowaj odstępy między pęczkami, by zapewnić schnącym roślinom dobrą cyrkulację powietrza. Dzięki takiemu środowisku unikniemy butwienia i pleśnienia naszych ziół.
- Wiązki należy sprawdzać regularnie, doglądając czy proces suszenia przebiega prawidłowo. Długość suszenia zależy od rodzaju ziół.
- Wysuszone zioła skruszyć i przesypać do pojemników ze szczelną pokrywką (można użyć słoiczków). Na każdy pojemnik przykleić naklejkę z nazwą i datą pakowania. Zioła należy bowiem zużyć w przeciągu roku od czasu zasuszenia.