Jak zrobić domowy zakwas z buraków - przepis wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak będzie lepszy i pełniejszy, to dodatkowo zakwas domowej roboty będzie posiadał znacznie więcej właściwości zdrowotnych od kupnego. Jak zrobić zakwas z buraków? Poniżej przedstawiam przepis znanej restauratorki Magdy Gessler.

Czego będziemy potrzebować?

  • 4 duże buraki (1 kg)
  • 4 ząbki czosnku lub korzeń chrzanu
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • garść kminku
  • 1 kromka chleba razowego na zakwasie

Jak przygotować zakwas buraczany Magdy Gessler?

  1. Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry (można także zetrzeć na grubych oczkach tarki).
  2. Wodę z solą i cukrem zagotować, odstawić do przestudzenia. Ząbki czosnku pokroić w plastry.
  3. Buraki ułożyć w garnku kamiennym, dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kminek) i zalać wodą tak, by buraki nie wystawały ponad poziomem wody.
  4. Na sam koniec dodać kromkę razowego chleba. Ale uwaga! Chlebek także nie powinien wystawać ponad poziom wody, gdyż będzie on stanowił dobrą pożywkę dla pleśni.
  5. Wszystkie składniki najlepiej dociążyć, np. talerzykiem. Garnek przykryć gazą, odstawić na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  6. Po upływie tego czasu, zakwas przelać przez gazę do wyparzonych wcześniej szklanych butelek. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce lub innym ciemnym, chłodnym miejscu maksymalnie 2 tygodnie.

To może Ci się przydać:

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
5 (100%) 6 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ