Ciasto z truskawkami i kremem raffaello
6+
2h
Średnie
Przystępne

Przepis na biszkopt z masą truskawkową, masą raffaello i herbatnikami.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować!

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki do masy truskawkowej:

  • 1 kg truskawek świeżych – można użyć także mrożonych
  • 1,5 litra wody
  • 2-4 łyżki cukru (według uznania)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 kisiele malinowe lub wiśniowe

Składniki do masy białej – raffaello:

  • 0,5 litra śmietany kremówki (36%)
  • 2 białe czekolady (najlepiej Goplana lub Wedel)
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • dodatkowo duże opakowanie herbatników na wierzch

Jak przygotować placek z truskawkami i kremem raffaello?

1

Przygotowanie biszkoptu: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier dobrze się rozpuści, stopniowo dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, ubijając na najmniejszych obrotach miksera. Pod koniec ciasto wymieszać mieszadełkami od miksera lub drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni.

2

Przygotowanie masy truskawkowej: Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania, dodać cukier według uznania i wymieszać. W połowie szklanki wody rozrobić kisiele, truskawki zestawić z ognia i dodać kisiele. Dokładnie wymieszać, postawić z powrotem na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu, masę zestawić z ognia i dodać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać.

3

Biszkopt wyłożyć z formy, ściąć górę na równo. Dno blaszki wyłożyć czystym papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć wyrównany biszkopt, zalać gorącą masą truskawkową i odstawić do przestudzenia. Masę należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli zaczyna się „zsiadać”, musimy przygotować krem kokosowy.

4

Przygotowanie kremu raffaello: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mocno przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Truskawkowe marzenie
4.4 (88%) 5 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ