Truskawkowe marzenie
(biszkopt z truskawkami)

Truskawkowe marzenie (biszkopt z truskawkami)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do masy czerwonej - truskawkowej:
1 kg truskawek świeżych można użyć także mrożonych
1.5 litra wody
2-4 łyżki cukru do smaku - w zależności od truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 kisiele malinowe lub wiśniowe
Składniki do masy białej - raffaello:
0.5 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
2 białe czekolady najlepiej Goplana lub Wedel
2-3 łyżki wiórków kokosowych
1 duże opakowanie herbatników na wierzch

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Składniki do masy czerwonej - truskawkowej:

  • Składniki do masy białej - raffaello:

Opis dania

Udostępnij

Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego placka z truskawkami trzeba spróbować!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier dobrze się rozpuści, stopniowo dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, ubijając na najmniejszych obrotach miksera.

Pod koniec ciasto wymieszać mieszadełkami od miksera lub drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni.

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, ściąć górę na równo. Dno blaszki wyłożyć czystym papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć wyrównany biszkopt.

2
Gotowe

Przygotowanie masy truskawkowej:

Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania, dodać cukier według uznania i wymieszać. W połowie szklanki wody rozrobić kisiele, truskawki zestawić z ognia i dodać kisiele. Dokładnie wymieszać, postawić z powrotem na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.

Po zagotowaniu, masę zestawić z ognia i dodać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać, gorącą masę wylać na biszkopt.

UWAGA!
Masę należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli zaczyna się "zsiadać", musimy przygotować krem kokosowy.

3
Gotowe

Przzygotowanie masy raffaello:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mocno przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na masę truskawkową.

Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

UWAGA!
Aby śmietana się nie zważyła, czekolada powinna być na tyle wystudzona, by jej temperatura była mniej więcej taka sama jak śmietanki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik z brzoskwiniami
poprzedni
Sernik z brzoskwiniami
Pancakes bananowe przepis
następny
Placuszki bananowe (pancakes)

Komentarze Ukryj komentarze

Zalałam gorącą masą truskawkową biszkopt a ten wchlonal całą wodę napecznial i się podniósł do gory. Galaretka na dnie później rozmokniety biszkopt i truskawki na biszkopcie .

Skomentuj