Składniki
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do masy czerwonej - truskawkowej:
- 1 kg truskawek świeżychmożna użyć także mrożonych
- 1.5 litra wody
- 2-4 łyżki cukrudo smaku - w zależności od truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 kisiele malinowe lub wiśniowe
Składniki do masy białej - raffaello:
- 0.5 litra śmietany kremówki30% lub 36%
- 2 białe czekoladynajlepiej Goplana lub Wedel
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 duże opakowanie herbatnikówna wierzch
Opis dania
Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego placka z truskawkami trzeba spróbować!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie biszkoptu:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier dobrze się rozpuści, stopniowo dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, ubijając na najmniejszych obrotach miksera. Pod koniec ciasto wymieszać mieszadełkami od miksera lub drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy, ściąć górę na równo. Dno blaszki wyłożyć czystym papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć wyrównany biszkopt. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy truskawkowej:Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania, dodać cukier według uznania i wymieszać. W połowie szklanki wody rozrobić kisiele, truskawki zestawić z ognia i dodać kisiele. Dokładnie wymieszać, postawić z powrotem na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu, masę zestawić z ognia i dodać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać, gorącą masę wylać na biszkopt. UWAGA! |
3 Gotowe | Przzygotowanie masy raffaello:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mocno przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto należy przechowywać w lodówce. UWAGA! |
Komentarze Ukryj komentarze
Zalałam gorącą masą truskawkową biszkopt a ten wchlonal całą wodę napecznial i się podniósł do gory. Galaretka na dnie później rozmokniety biszkopt i truskawki na biszkopcie .
A czy dodała Pani do tej masy kisiel? 🙂