Składniki
- 1 opakowanie placków do tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 2 średnie pomidory
- kilka listków sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- przyprawa do gyrosa
- sos do posmarowania placków
Opis dania
Tortilla kojarzy nam się głownie z ulubionymi składnikami zawijanymi w cieście. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu w domowych warunkach, jednak jej prawidłowe zawinięcie może stanowić problem. Ja postanowiłam delikatnie obejść kwestię zawijania tortilli i przyrządziłam ulubioną przekąskę w żaroodpornych foremkach. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak po prostu nieziemski!
Przygotowanie
1 Gotowe | Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić mięso i posypać przyprawą do gyrosa według uznania - smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Umyte liście sałaty odsączyć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i porozdzierać na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, kukurydzę odsączyć z wody, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. |
2 Gotowe | W plackach z tortilli wyciąć mniejsze kółka - najlepiej odwzorować je od talerzyka trochę większego niż foremki. Placek po wyłożeniu musi bowiem delikatnie wystawać ponad foremkę. Foremki wykładamy plackami, smarujemy ulubionym sosem. Ja użyłam pysznego keczupu z cukinii. W foremce układamy odrobinę sera, podzielone liście salaty, kurczaka, pomidora, kukurydzę, cebulę i całość posypujemy serem. Tortille wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10-15 minut. |
3 Gotowe | Piękne ceramiczne foremki kupiłam w sklepie internetowym tarkaimiarka.pl. Szczerze wszystkim polecam - błyskawiczna dostawa, produkty naprawdę wysokiej jakości i w przystępnych cenach. :) |