Tort bezowy z truskawkami
6+
60 min
Średnie
Przystępne

Przepis na tort bezowy ze śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami.

Składniki

  • 10 białek
  • 0,5 kg cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • serek mascarpone
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie blatów bezowych: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (najlepiej łyżką). Pod koniec ubijania, kiedy dodamy już cały cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji bezy.
Przygotować blaszkę – ja swoje blaty piekłam na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Żeby blaty były równe wykorzystałam samą ramkę od tortownicy.
Bezy piec w temperaturze 130 stopni przez około 50 minut.
Dobrze, by blaty pieczone były dzień wcześniej, aby beza przez noc mogła przeschnąć w uchylonym piekarniku.

2

Przygotowanie masy: Do wysokiej miski przełożyć serek mascarpone i zalać dobrze schłodzoną śmietanką. Ubić na sztywną masę dodając cukier puder i cukier wanilinowy.

3

Truskawki dokładnie umyć i pokroić według uznania. Jeden blat położyć na talerzu, położyć masę i truskawki, przykryć drugim blatem.
Krojenie tortu będzie łatwiejsze, jeśli będziemy to robić gorącym nożem.

Do tortu możemy użyć także innych owoców.

Tort bezowy z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone
5 (100%) 4 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa ogórkowa
Następny artykułOwocowa przekąska
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

3 KOMENTARZE

  1. Beza i serek mascarpone z kwaśną nutką? To coś zdecydowanie dla mnie! Oby szykowało się jakieś przyjęcie, na pewno wykorzystać przepis 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ