Tarta na grzankach
z jajkami, szynką i serem

Tarta na grzankach

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 bułki z dnia poprzedniego
szynka, boczek lub kiełbasa według uznania
6 jaj
4 łyżki gęstej śmietany
1 cebula
1 łyżka masła do smażnia
sól i pieprz

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Tarta jest na tyle uniwersalna, że można przygotować ją na wiele sposobów. Do dyspozycji mamy nie tylko słodkie tarty, ale także te wytrawne. W tym przepisie przedstawię pomysł na zapiekankę w formie tarty, której spód stanowią grzanki. Przepis możemy zaliczyć do kuchennego recyklingu ze względu na wykorzystanie pieczywa z dnia poprzedniego, a także szynki, jaj i sera, które często zalegają w lodówce. Idealny sposób na szybką kolację lub wyśmienite śniadanie!

Przygotowanie

1
Gotowe

Bułki pokroić w cienkie kromki. Na patelni rozgrzać masło, układać bułkę i smażyć do zarumienienia. Przestudzonymi grzankami wyłożyć formę od tarty.

Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebulka będzie ładnie zeszklona. Podsmażoną wędlinę z cebulą przełożyć na grzanki.

2
Gotowe

Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie roztrzepać, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Tak przygotowaną masą jajeczną przelać do formy.

Całość posypać startym na grubych oczkach żółtym serem.

Piec przez około 10 minut w 180 stopniach. Masa powinna ładnie zgęstnieć.

3
Gotowe

Ciekawym jest fakt, że z taką tartą możemy kombinować do woli - możemy swobodnie dokładać ulubione składniki, np. pomidory, szczypiorek, grzyby i wiele, wiele innych. :)

Jeśli nie posiadasz odpowiedniej formy do tarty lub chętnie pozbyłabyś się starej, zajrzyj do sklepu tarkaimiarka.pl. Ja swoją formę zakupiłam właśnie w tym sklepie i jestem niezwykle zadowolona - forma nie przywiera, dzięki czemu każdy ukrojony kawałek ciasta zachowuje swój kształt. :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym
poprzedni
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym
Kotlety mielone z brokułem i serem, pieczone w piekarniku
następny
Kotlety mielone z brokułem i serem - pieczone w piekarniku

Skomentuj