Tarta czekoladowa
z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1,5 łyżki kakao
Mus czekoladowy:
3 żółtka
1 jajko całe
1/3 szklanki cukru
2/3 kostki masła
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
maliny świeże lub konfitura malinowa

Składniki

  • Ciasto:

  • Mus czekoladowy:

Opis dania

Udostępnij

Tarta jest to ciasto, wywodzące się z kuchni francuskiej. Tarty są na tyle uniwersalne, iż doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Wypiek sporządzany jest z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, umieszczonego w specjalnej formie – niskiej i okrągłej, o fałdowanych brzegach. Największą popularnością cieszą się tarty na cieście kruchym, choć znajdziemy również wiele przepisów na tarty drożdżowe czy francuskie. Do najpopularniejszych tart należą: tarta ze szpinakiem, z truskawkami, tarta cytrynowa i tarta z malinami. Poniżej przedstawiam przepis na tartę czekoladową z malinami i musem czekoladowym al’a brownie.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygoowanie ciasta

Wymieszać wszystkie suche składniki - kakao, mąkę, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na +/- 30 minut.

W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wysypać niewielką ilością bułki tartej lub mąki krupczatki.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na folii lub pergaminie, by było łatwiej wyłożyć nam ciasto do formy. Ciasto przełożyć do formy, odciąć brzegi, nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu dociążenia ciasta.

Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i usunąć pergamin z grochem.

2
Gotowe

Przygotowanie musu:

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać dwa całe jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Do jaj dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.

Na zapieczone wcześniej ciasto wysypać świeże maliny lub wysmarować je konfiturą. Wylać masę czekoladową.
Piec jeszcze przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po całkowitym ostygnięciu tartę dobrze jest włożyć do lodówki, gdyż mus czekoladowy ładnie stężeje.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Szarlotka krucha z kruszonką i cynamonem
poprzedni
Szarlotka z cynamonem na cieście kruchym
Deser z bezą, wiśniami i bitą śmietaną
następny
Słodki deser z bezą wiśniami i bitą śmietaną

Komentarze Ukryj komentarze

Ja uwielbiam czekoladę i wszystko co ja zawiera dlatego ten przepis od razu ładuje w moich ulubionych! Ciasto wygląda pysznie i domyślam się, ze takie było!

Chętnie zajrzę również do innych przepisów!

Tak średnio przepadam za czekoladowymi wyrobami, ale tak nie jadłam dawno słodkości w postaci ciasta, że zjadłabym ze smakiem. 🙂

Skomentuj