Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1,5 łyżki kakao
Mus czekoladowy:
- 3 żółtka
- 1 jajkocałe
- 1/3 szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
- 2 czekolady mleczne
- 1 czekolada gorzka
- maliny świeże lub konfitura malinowa
Opis dania
Tarta jest to ciasto, wywodzące się z kuchni francuskiej. Tarty są na tyle uniwersalne, iż doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Wypiek sporządzany jest z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, umieszczonego w specjalnej formie – niskiej i okrągłej, o fałdowanych brzegach. Największą popularnością cieszą się tarty na cieście kruchym, choć znajdziemy również wiele przepisów na tarty drożdżowe czy francuskie. Do najpopularniejszych tart należą: tarta ze szpinakiem, z truskawkami, tarta cytrynowa i tarta z malinami. Poniżej przedstawiam przepis na tartę czekoladową z malinami i musem czekoladowym al’a brownie.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygoowanie ciastaWymieszać wszystkie suche składniki - kakao, mąkę, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na +/- 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wysypać niewielką ilością bułki tartej lub mąki krupczatki. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na folii lub pergaminie, by było łatwiej wyłożyć nam ciasto do formy. Ciasto przełożyć do formy, odciąć brzegi, nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu dociążenia ciasta. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. |
2 Gotowe | Przygotowanie musu:Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać dwa całe jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Do jaj dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy. Na zapieczone wcześniej ciasto wysypać świeże maliny lub wysmarować je konfiturą. Wylać masę czekoladową. Po całkowitym ostygnięciu tartę dobrze jest włożyć do lodówki, gdyż mus czekoladowy ładnie stężeje. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ja uwielbiam czekoladę i wszystko co ja zawiera dlatego ten przepis od razu ładuje w moich ulubionych! Ciasto wygląda pysznie i domyślam się, ze takie było!
Chętnie zajrzę również do innych przepisów!
Tak średnio przepadam za czekoladowymi wyrobami, ale tak nie jadłam dawno słodkości w postaci ciasta, że zjadłabym ze smakiem. 🙂
Pierwszy raz robiłam tartę czekoladową w zeszłym roku. Jutro będę robiła z malinami i serkiem mascarpone.