Przepis: Tarta czekoladowa z malinami i musem czekoladowym do pieczenia
6
60 min
Średnie
Przystępne

Pyszna propozycja dla każdego łasucha. Słodycz czekolady i kwas malin jest idealnym połączeniem. Tarta jest stonowana w smakach i jest idealnym dodatkiem do każdej kawy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • Mus czekoladowy
  • 5 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 czekolady gorzkie
  • Dodatkowo świeże maliny lub konfitura malinowa

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta: Wymieszać wszystkie suche składniki – kakao, mąkę, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, oddzielić 1/3 ciasta na kruszonkę. Zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wysypać niewielką ilością bułki tartej.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na folii lub pergaminie, by było łatwiej wyłożyć nam ciasto do formy. Ciasto przełożyć do formy, odciąć brzegi, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu dociążenia ciasta.

Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i usunąć pergamin z grochem.

Czekoladowe ciasto kruche

2

Przygotowanie musu: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać dwa całe jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Do jaj dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.

Na przygotowane wcześniej ciasto wysypać świeże maliny lub wysmarować je konfiturą. Wylać masę czekoladową.

Piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Mus czekoladowy do pieczenia

3 Ja do swojej tarty użyłam malin z zalewy. Zrobiłam też mus czekoladowy z 4 żółtek i dwóch całych jaj oraz 3 czekolad, gdyż takie proporcje pasują na moją blaszkę. 🙂

Tarta z musem czekoladowym i malinami

4 Tartę po ostygnięciu dobrze jest włożyć do lodówki. Mus lepiej się zastygnie 🙂

 

Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami i musem czekoladowym do pieczenia
5 (100%) 3 votes

3 KOMENTARZE

  1. Tak średnio przepadam za czekoladowymi wyrobami, ale tak nie jadłam dawno słodkości w postaci ciasta, że zjadłabym ze smakiem. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magia słowa

  2. Ja uwielbiam czekoladę i wszystko co ja zawiera dlatego ten przepis od razu ładuje w moich ulubionych! Ciasto wyglada pysznie i domyślam się, ze takie bylo!
    Chętnie zajrzę również do innych przepisów!
    Pozdrawiam serdecznie,
    Eff 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ