Szarlotka z cynamonem
na cieście kruchym

Szarlotka z cynamonem na cieście kruchym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 30x25x8 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła 200g, mocno schłodzone
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
cukier do smaku

Składniki

  • Składniki na blaszkę 30x25x8 cm:

  • Ciasto:

  • Nadzienie:

Opis dania

Udostępnij

Szarlotka jest ciastem pochodzącym z Francji. Jabłecznik ma wiele odmian i podawany jest w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. W Polsce królują szarlotki z dodatkiem przypraw korzennych, najczęściej z cynamonem lub goździkami. Przyjęło się, że szarlotką nazywamy ciasto z jabłkami, jednak szarlotkę możemy przygotować również z gruszek,moreli czy innych owoców. Przeglądając przepisy na jabłecznik, możemy natknąć się na różne rodzaje ciasta, na których zostały one przygotowane – ciasto kruche, półkruche, a nawet biszkoptowe. W tym wpisie znajdziesz przepis na szarlotkę z kruszonką i cynamonem, na kruchym cieście.

Przygotowanie

1
Gotowe
10 minut

Przygotowanie ciasta

Masło zagnieść z cukrem, wodą i żółtkami. Dodać sól i mąkę przesianą przez sito. Ugniatać do czasu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować niewielką ilością margaryny i wyłożyć pergaminem.

2
Gotowe
20 minut

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i opłukać, pokroić w kostkę (około 1x1). Na wysokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić jabłuszka. Owoce posypać cynamonem i jeśli to konieczne - cukrem, prażyć do czasu uzyskania ładnego, złocistego koloru.

3
Gotowe
30 minut

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części - 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę, resztę rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem, przełożyć pergaminem i dociążyć, np. grochem. Zapiekać w piekarniku przez około 10-15 minut.

Do pozostałej części ciasta dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wyrobić, krusząc ciasto na mniejsze kawałki.

Blaszkę z ciastem wyciągnąć z piekarnika, usunąć pergamin z dociążeniem. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz jabłkowy, całość posypać kruszonką. Zapiekać jeszcze przez około 20 minut, do czasu aż kruszonka ładnie się zarumieni.

Jabłecznik można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, ze śmietaną i gałką ulubionych lodów lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tarta czekoladowa z malinami
następny
Tarta czekoladowa z malinami

Komentarze Ukryj komentarze

Wygląda pysznie! Uwielbiam szarlotkę i z chęcią sprawdzę Twój przepis 🙂 Osobiście nie kroję jabłek w kawałki a ścieram je na tarce 🙂

Skomentuj