Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1-2 szklanki mąkiw zależności od ziemniaków
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżka smalcu
- około 500 g boczku wędzonegolub słoniny
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
Opis dania
Szare kluski z boczkiem są jednym z najbardziej charakterystycznych dań, wywodzących się z kuchni wielkopolskiej. Danie niby nie wymaga wielkiej filozofii, jednak wydaje mi się, że w jest tu niezbędna choć odrobina wyczucia. Szare kluski są smakiem mojego dzieciństwa, który teraz dość często zagląda także do mojej „dorosłej” kuchni. 😉 W moim rodzinnym domu zawsze przygotowywało się szare kluski z podsmażaną kiszoną kapustą i skwarkami ze słoniny lub boczku. Taki też przepis podrzucam w poniższym wpisie. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie klusekW dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Tak samo zrobić z cebulą. Całość przełożyć na drobne sitko i odstawić do odcieknięcia (można je także wycisnąć przez czystą ściereczkę lub bawełniany woreczek). Wodę, która się wydzieli wylać, osad z naczynia (skrobię) dodać z powrotem do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wsypać część mąki (około 10 łyżek) - ciasto musi mieć pół gęstą konsystencję. |
2 Gotowe | WskazówkiDo wrzącej wody wrzucić na próbę 1 kluseczkę. Jeśli się rozpadnie, do ciasta należy dodać więcej mąki. Jeśli natomiast kluska się nie rozpadnie, jest to znak, że papka ma właściwą konsystencję. Musimy działać tutaj metodą prób i błędów, stąd też wspomniane wcześniej wyczucie. :) Klusek nie należy gotować na zbyt dużym ogniu, gdyż czasami lubią "wyjść" z gara, czytaj - wykipieć. :) Jeśli kluski wypłyną na powierzchnię, należy pogotować je jeszcze przez chwilę. Przed końcem gotowania warto wyłowić jedną sztukę i sprawdzić, czy po przekrojeniu ciasto w środku nie jest surowe. |
3 Gotowe | Przygotowanie kapustyKapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Wody musi być na równi z kapustą. Całość gotować do momentu zagotowania się wody, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie kapustę należy odcedzić, przerzucić na patelnię, dodać łyżkę smalcu i posiekaną cebulę. Całość prażyć przez chwilę, aż kapusta zacznie nabierać rumieńców. Doprawić do smaku pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni do zarumienienia. Kluseczki łowić za pomocą łyżki cedzakowej, podawać w towarzystwie boczku i kapusty. Smacznego! |
Komentarze Ukryj komentarze
Uwielbiam to danie
Już chyba wiem co będę jutro na obiad robić:D
Szare kluchy z mąką?? U nas w domu robiło się je w wersji bez mąki 😀