Przepis na: Szare kluchy z podsmażoną kapustą i skwarkami
5-6
60 min+
Średnie
Przystępne

Przepis na szare kluchy z podsmażoną kapustą kiszoną i skwarkami. Coś pysznego!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebulki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu
  • skwarki

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie klusek: Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Obrać jedną cebulkę i także zetrzeć na tarce. Z ziemniaków odsączyć wodę, dodać startą cebulkę, jajko, przesianą mąkę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Ciasto po nabraniu na łyżkę musi ładnie się od niej odklejać. W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Ciasto nabierać na łyżkę i rzucać kluchy do wrzątku. Gotować na średnim ogniu (tak, by nie wykipiało) do momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

2

Przygotowanie kapusty: Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie odgotować. Na patelni rozgrzać smalec. Po zagotowaniu, z kapusty odlać wodę i przerzucić ją na rozgrzany smalec. Drugą cebulkę obrać i posiekać, dodać do kapusty. Kapustę z cebulką podsmażać do uzyskania pożądanego koloru. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3

Na patelni podsmażyć skwarki ze smalcem. Kluski poporcjować na talerzach, posypać skwarkami i polać tłuszczem. Podawać z ciepłą, podsmażoną kapustą. Smacznego!

Oceń!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPomidorowa z czosnkiem i cebulką
Następny artykułJak prawidłowo smażyć ryby?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ