Surówka z młodej kapusty
z rzodkiewką

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym
sól

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Wraz z wiosną, do mojej kuchni przychodzą świeże pomysły. Sezonowe owoce i warzywa wnoszą do chyba każdej kuchni, nie tylko mojej, powiew świeżości i chęci do działania. Gdy do dyspozycji mamy różnokolorowe rarytasy, to i obiady stają się ciekawsze. Poniżej przedstawiam Wam przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki, która sprawi, że wiosna zawita na Waszych talerzach. Taka surówka z młodej kapusty doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi i rybnymi. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Kapustę obrać z największych liści, opłukać. Przekroić główkę na pół i pokroić/poszatkować. Całość przełożyć do miski.

Rzodkiewkę obrać z liści, dokładnie umyć i poodcinać "ogonki". Pokroić w plastry lub większą kostkę (według uznania) i dodać do pokrojonej kapusty.

Wszystko posypać solą (około łyżeczki) i zostawić, żeby kapusta się zmorzyła. Przed podaniem odlać wodę, która wydzieliła się z kapusty, dodać majonez, sól do smaku (jeśli nie było wystarczająco) i dokładnie wymieszać.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
poprzedni
Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
Barszcz czerwony zabielany z tłuczonymi ziemniakami
następny
Barszcz czerwony zabielany

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj