Sos na bazie kiełbasy z grilla - kuchenny recykling
3-4
30 min
Łatwe
Tanie

Zostało Ci kilka lasek kiełbasy z wczorajszego grilla i nie wiesz jak je wykorzystać? Zrób z nich sos! Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczny sos na bazie kiełbasy z grilla.

Składniki

  • Kiełbasa z grilla
  • 1 mała cebulka
  • 0,5 kg makaronu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5l przegotowanej wody
  • 2 łyżki mąki
  • oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Cebulę obrać i opłukać, pokroić w drobną kostkę. Pozostałe z grilla kiełbaski pokroić według uznania w kostkę lub talarki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć i dorzucić posiekaną cebulkę. Smażyć razem do czasu, aż cebulka ładnie się zeszkli. Całość zalać przegotowaną wodą i podgotować jeszcze przez chwilę, by kiełbasa puściła do wody odrobinę aromatu.

2

Sporządzić „zaklepkę” z wody, mąki i łyżki oliwy. Do zalanej wodą kiełbasy dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić, delikatnie podgrzewając. Sos zaklepać i zredukować, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku, bazylią, oregano i papryką słodką. Dla złagodzenia smaku, do sosu można dolać odrobinę śmietanki do zup i sosów.

3

Makaron gotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Po ugotowaniu odstawić do odcieknięcia, poporcjować i polać przygotowanym, gorącym sosem.

Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla – kuchenny recykling
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ