Jak zrobić sos kurkowy? Przepis
4
30 min
Łatwe
Tanie

Przepis na przepyszny, sezonowy sos z kurek!

Składniki:

  • świeże kurki
  • 1 średnia cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 litra śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • Sposób przyrządzenia

    1

    Kurki dokładnie oczyścić i delikatnie wypłukać (najlepiej na sitku). Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić oczyszczone grzyby. Smażyć do czasu, aż sok z kurek trochę odparuje. Kurki przełożyć na sitko, delikatnie odsączyć pozostałą wodę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni roztopić drugą łyżkę masła, ponownie wrzucić kurki i dodać cebulę. Smażyć do czasu, aż cebulka ładnie się zeszkli.

    Kurki, sos kurkowy
    2

    Do smażących się kurek stopniowo dodawać śmietanę, ciągle mieszając. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Świeżą natkę umyć i posiekać. Ja sos kurkowy podaję z makaronem lub gotowanymi ziemniakami, całość posypuję siekaną pietruszką.

    Sos kurkowy
    5 (100%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ