Składniki
- 500 g świeżych kureklub mrożonych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 0.5 litra śmietany 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pyszny sos kurkowy. Przepis na sos kurkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Sos kurkowy idealnie pasuje do makaronów, ale także do polędwiczek wieprzowych czy piersi z kurczaka. Możemy przygotować go zarówno ze świeżych, jak i mrożonych kurek, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem praktycznie przez cały rok. Idealnym dopełnieniem smaku tego kremowego sosu jest świeża natka pietruszki. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Kurki dokładnie oczyścić i delikatnie wypłukać (najlepiej na sitku). Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić oczyszczone grzyby. Smażyć do czasu, aż sok z kurek trochę odparuje. Kurki przełożyć na sitko, odsączyć pozostałą wodę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni roztopić drugą łyżkę masła, ponownie wrzucić kurki i dodać cebulę. Smażyć do czasu, aż cebulka ładnie się zeszkli. |
2 Gotowe | Do smażących się kurek stopniowo dodawać śmietanę, ciągle mieszając. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Świeżą natkę umyć i posiekać, dodać do sosu. Dla urozmaicenia smaku, do sosu kurkowego można dodać odrobinę soku z cytryny. |