Sernik
z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na spód:
1 kostka margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Skladniki do masy serowej:
3 kostki sera (twarogu) 3x250 g
1 kostka margaryny
2 całe jajka
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Skladniki do masy serowej:

Opis dania

Udostępnij

Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego, poprzez sernik z rosą, aż po serniki królewskie czy wiedeńskie. Dużą popularnością cieszą się także serniki na zimno, które nie wymagają pieczenia. W tym artykule przedstawiam Wam jednak przepis na sernik z brzoskwiniami, który z pewnością zachwyci was smakiem. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie spodu:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek (z 5 jaj; białka zostawić do masy serowej). Do przestudzonej margaryny dodać cukier i żółtka, utrzeć na gładką, puszystą masę.

Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki (posłuży jako kruszonka).

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na dnie blaszki - ciasto można zetrzeć na tarce.

2
Gotowe

Przygotowanie masy serowej:

W większym, wysokim garnku rozpuścić margarynę i ostudzić. Do margaryny wybić dwa całe jajka, ubić mikserem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać ser, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Na sam koniec dodać 2 suche budynie śmietankowe i cukier puder. Miksować powoli do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

3
Gotowe

Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, odsączyć. Dodać do masy serowej i całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód.

Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę serową. Ciasto wyciągnąć z lodówki i zetrzeć lub pokruszyć na wierzch.

4
Gotowe

Sernik wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut), jeśli istnieje taka opcja, piekarnik ustawić na funkcję pieczenia "od dołu".

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu
Placek z truskawkami
następny
Truskawkowe marzenie (biszkopt z truskawkami)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj