Sernik z brzoskwiniami
6+
2h
艢rednie
Przyst臋pne

Przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami.

Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na r贸偶ne okazje i cz臋sto na r贸偶ne sposoby. Rodzaj贸w sernik贸w jest naprawd臋 sporo – zaczynaj膮c od tradycyjnego, poprzez sernik z ros膮, a偶 po serniki kr贸lewskie czy wiede艅skie. Du偶膮 popularno艣ci膮 ciesz膮 si臋 tak偶e serniki na zimno, kt贸re nie wymagaj膮 pieczenia. W tym artykule przedstawiam Wam jednak przepis na sernik z brzoskwiniami, kt贸ry z pewno艣ci膮 zachwyci was smakiem. 馃檪

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 1 kostka margaryny
  • 5 偶贸艂tek
  • 3 艂y偶ki cukru
  • 3 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki m膮ki

Sk艂adniki do masy serowej:

  • 3 kostki sera – twarogu (3x250g)
  • 1 kostka margaryny
  • 2 ca艂e jajka
  • 2 budynie 艣mietankowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 bia艂ek
  • 1 puszka brzoskwi艅

Jak przygotowa膰 sernik z brzoskwiniami?

1

Przygotowanie spodu: Margaryn臋 rozpu艣ci膰 i ostudzi膰. Oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek (z 5 jaj). Do przestudzonej margaryny doda膰 cukier i 偶贸艂tka, utrze膰 na g艂adk膮, puszyst膮 mas臋. Stopniowo dodawa膰 przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, wyrobi膰 ciasto i podzieli膰 na dwie cz臋艣ci – jedn膮 mniejsz膮, drug膮 wi臋ksz膮. Mniejsz膮 cz臋艣膰 zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 i w艂o偶y膰 do lod贸wki (pos艂u偶y jako kruszonka).
Sp贸d blaszki wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 ciasta roz艂o偶y膰 na dnie blaszki – ciasto mo偶na zetrze膰 na tarce.

2

Przygotowanie masy serowej: W wi臋kszym, wysokim garnku rozpu艣ci膰 margaryn臋 i ostudzi膰. Do margaryny wybi膰 dwa ca艂e jajka, ubi膰 mikserem na puszyst膮 mas臋. Stopniowo dodawa膰 ser, ci膮gle miksuj膮c na najmniejszych obrotach. Na sam koniec doda膰 2 suche budynie 艣mietankowe i cukier puder. Miksowa膰 powoli do dok艂adnego po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w.

Brzoskwinie pokroi膰 w ma艂膮 kostk臋, ods膮czy膰. Doda膰 do masy serowej i ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 za pomoc膮 drewnianej 艂y偶ki. Mas臋 wyla膰 na przygotowany wcze艣niej sp贸d.

Bia艂ka z 5 jaj ubi膰 na sztywn膮 pian臋 i wy艂o偶y膰 na mas臋 serow膮. Ciasto wyci膮gn膮膰 z lod贸wki i zetrze膰 lub pokruszy膰 na wierzch.

3

Sernik wk艂ada膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50-60 minut, a偶 wierzch 艂adnie si臋 zarumieni. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut), je艣li istnieje taka opcja, piekarnik ustawi膰 na funkcj臋 pieczenia „od do艂u”.

Sernik z brzoskwiniami
4 (80%) 5 votes

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIED殴