Składniki
Składniki na spód:
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Skladniki do masy serowej:
- 3 kostki sera (twarogu)3x250 g
- 1 kostka margaryny
- 2 całe jajka
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 puszka brzoskwiń
Opis dania
Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego, poprzez sernik z rosą, aż po serniki królewskie czy wiedeńskie. Dużą popularnością cieszą się także serniki na zimno, które nie wymagają pieczenia. W tym artykule przedstawiam Wam jednak przepis na sernik z brzoskwiniami, który z pewnością zachwyci was smakiem. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie spodu:Margarynę rozpuścić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek (z 5 jaj; białka zostawić do masy serowej). Do przestudzonej margaryny dodać cukier i żółtka, utrzeć na gładką, puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki (posłuży jako kruszonka). Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na dnie blaszki - ciasto można zetrzeć na tarce. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy serowej:W większym, wysokim garnku rozpuścić margarynę i ostudzić. Do margaryny wybić dwa całe jajka, ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Na sam koniec dodać 2 suche budynie śmietankowe i cukier puder. Miksować powoli do dokładnego połączenia się wszystkich składników. |
3 Gotowe | Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, odsączyć. Dodać do masy serowej i całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę serową. Ciasto wyciągnąć z lodówki i zetrzeć lub pokruszyć na wierzch. |
4 Gotowe | Sernik wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut), jeśli istnieje taka opcja, piekarnik ustawić na funkcję pieczenia "od dołu". |
Komentarze Ukryj komentarze
obok chałwowego i sernika na ciemnym cieście to mój ulubiony 🙂 najlepsze trio ever 🙂