Przepis: Schab z dzika z pieczonymi ziemniakami
3-4
60 min
Średnie
Przystępne

Pomysł na mięso z dzika z pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • schab z dzika
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • Marynata:
  • 4 łyżki musztardy
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, sos balsamiczny, cząber i majeranek. Wymieszać i dokładnie natrzeć wcześniej umyte mięso. Aby mięso przesiąkło aromatem przypraw i czosnku, warto na noc odstawić je do lodówki.
Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez około 1,5h w temperaturze 180 stopni.

2

Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Przed włożeniem do piekarnika ziemniaki delikatnie odgotować (warto, by były na pół miękkie). Odgotowane ziemniaki odlać, przełożyć na blaszkę, doprawić solą i przyprawą do ziemniaków, delikatnie polać oliwą. Piec do uzyskania złocistego koloru.

3

Do całości fajnie pasuje sos czosnkowy. Przepis na sos czosnkowy zamieszczam poniżej.

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cukru, sól, pieprz, oregano, bazylia i słodka papryka do smaku

Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, ziołami i papryką.

Schab z dzika z ćwiartkami ziemniaków
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMakaron w sosie śmietanowym z kurczakiem
Następny artykułPierś z kaczki z pieczonymi ziemniakami
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ