Przepis na schab pieczony w rękawie
4-5
40 min+
Średnie
Przystępne

Przepis na aromatyczny i soczysty schab pieczony.

Składniki

  • schab bez kości
  • Marynata:
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka „Delikatu do mięs”
  • 1 cebulka pokrojona w piórka
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, cząber, majeranek i przyprawę do mięs. Wymieszać i dokładnie natrzeć umyte i oczyszczone wcześniej mięso. Cebulę obrać, pokroić w pióra i obłożyć natarte marynatą mięso.

Aby schab przesiąknął aromatem przypraw, czosnku i cebuli, warto na noc odstawić go do lodówki.

Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, podłożyć smalcem. Piec przez około 40-60 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jako dodatek do schabu pieczonego idealnie nadadzą się pieczone ziemniaki.

Schab pieczony
5 (100%) 3 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPieczone ziemniaki
Następny artykułJak przechowywać czosnek?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

4 KOMENTARZE

  1. Mniam, wyglada to tak pysznie…Szkoda ze nie mieszkam z Toba pod jednym dachem bo zawsze bym miala wykwintne dania na obiad 😀 Pozdrawiam

  2. Bardzo fajna strona jedna z najciekawszych na jakich ostatnio byłam i sensowna. na pewno będe korzystac z przepisów i wpadac tu bardzo czesto.

  3. Ten schab prezentuje się naprawdę pysznie! Wygląda na soczysty i bardzo dobrze doprawiony! Nigdy sama nie robiłam takiego Dania. Ale na pewno spróbuje i sprawdzę swoje zdolności. Buziaki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ