Ryż z jabłkami
i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
6 średnich jabłek
3 woreczki ryżu
1-2 łyżeczki cynamonu
cukier w zależności od słodkości jabłek
2 łyżki masła

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Od kiedy tylko pamiętam, ryż z jabłkami był przygotowywany w moim domu. Jest to bardzo charakterystyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy słodki deser. Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu jest niewątpliwie smakiem mojego dzieciństwa, którym podzielę się z Wami w tym wpisie.

Taki ryż z jabłkami jest świetnym pomysłem w sytuacji, gdy zastanawiamy się do czego wykorzystać nadmiar ugotowanego ryżu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, opłukać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. do jabłek dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż i jabłka. Na każdą warstwę jabłek położyć odrobinę masła. Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20-30 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Naleśniki nadziewane
poprzedni
Naleśniki z kurczakiem pieczarkami i serem
Deser z bananem, pomarańczą i śmietaną
następny
Deser lodowy z pomarańczami i bananem

Komentarze Ukryj komentarze

Ryż z jabłkami to danie mojego dzieciństwa. Jak to możliwe, że o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

Z chęcią wypróbuje Twój przepis na ryż z jabłkami 🙂 Osobiście uwielbiam ryż basmati, mam nadzieję że nie straci aromatu podczas zapiekania.

Skomentuj