Składniki
- 6 średnich jabłek
- 3 woreczki ryżu
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- cukierw zależności od słodkości jabłek
- 2 łyżki masła
Opis dania
Od kiedy tylko pamiętam, ryż z jabłkami był przygotowywany w moim domu. Jest to bardzo charakterystyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy słodki deser. Ryż zapiekany z jabłkami z dodatkiem aromatycznego cynamonu jest niewątpliwie smakiem mojego dzieciństwa, którym podzielę się z Wami w tym wpisie.
Taki ryż z jabłkami jest świetnym pomysłem w sytuacji, gdy zastanawiamy się do czego wykorzystać nadmiar ugotowanego ryżu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, opłukać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. do jabłek dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż i jabłka. Na każdą warstwę jabłek położyć odrobinę masła. Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20-30 minut. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ryż z jabłkami to danie mojego dzieciństwa. Jak to możliwe, że o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂
Pyszne są również jabłka zmielone na tarce, z cynamonem, ryżem i śmietaną. Mniam!
Z chęcią wypróbuje Twój przepis na ryż z jabłkami 🙂 Osobiście uwielbiam ryż basmati, mam nadzieję że nie straci aromatu podczas zapiekania.