Ryż z jabłkami - Przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
3-4
40 min
Łatwe
Tanie

Przepis na zapiekany ryż z jabłkami.

Składniki

  • 6 średnich jabłek
  • 3 torebki ryżu
  • odrobina cynamonu
  • cukier
  • troszkę masła

Sposób przyrządzenia

1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka umyć i obrać ze skórki, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.

2

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać łyżeczkę cynamonu i jak kto lubi – cukru wanilinowego. Wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym składniki układać warstwami. Ryż + jabłka + cukier + masło. Ilość warstw zależy od Twojej inicjatywy 🙂
Ryż wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20-30 minut.

Ryż z jabłkami
5 (100%) 3 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł„Frutakosy”
Następny artykułPrzelicznik kuchenny
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

3 KOMENTARZE

  1. Z chęcią wypróbuje Twój przepis na ryż z jabłkami 🙂 Osobiście uwielbiam ryż basmati, mam nadzieję że nie straci aromatu podczas zapiekania.

  2. Ryż z jabłkami to danie mojego dzieciństwa. Jak to możliwe, że o nim zapomniałam. Dzięki za przypomnienie. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ