Rogaliki kruche
z 3 składników

Rogaliki kruche z 3 składników

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18% śmietana płynna, u mnie żółta z Łaciatego
200 g masła lub margaryny u mnie pół na pół
Dodatkowo:
6 łyżek cukru opcjonalnie
1 jajko roztrzepane
ulubiony dżem, powidła, czekolada, jabłka... nadzienie według uznania :)

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę nieziemski. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser do kawy. Ja do ciasta dodatkowo dodałam cukier i zwinięte już rogaliki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, dla uzyskania rumianego koloru po upieczeniu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2
Gotowe

Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta.

3
Gotowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tort bezowy z truskawkami i serkiem mascarpone
poprzedni
Tort bezowy z truskawkami śmietaną i serkiem mascarpone
Przepis na ciasto murzynek
następny
Murzynek

Komentarze Ukryj komentarze

Ja rogaliki 3 składnikowe robię z twarożkiem i tez dodaje cukru do ciasta 😀 chyba każdy dodaje w końcu to wypiek na słodko. Widziałam kiedyś recepturę na ciasto na rogale z miodem, polecam spróbować. Przepis z powidłami chętnie przetestuje 🙂

Fajna alternatywa dla rogali marcińskich których cena jest oszałamiająca. .. te z powidłami z pewnością posmakują też dzieciom 🙂

Skomentuj