Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.6 kg mąki
30 g drożdży
1 szklanka mleka
125 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
Dodatkowo:
powidła, budyń, ser, dżem, czekolada

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj nadzienie jabłkowe, ser, budyń lub marmolada. Zatem poznaj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 minut.
Resztę mleka przelać do miseczki, dodać masło i delikatnie podgrzać.

2
Gotowe

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, stopniowo dodawać rozczyn z drożdży, delikatnie mieszając łyżką. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Do całości stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem, ciągle mieszając.

3
Gotowe

Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 3 części. Jedną część przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Okrąg podzielić na trójkąty.

W zależności od wielkości rogalików, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego kawałka położyć nadzienie, zawijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.

4
Gotowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. UWAGA! Należy zachować odstęp pomiędzy rogalami!

Rogaliki drożdżowe odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dla uzyskania połysku i ładnego koloru, wierzch rogalików drożdżowych przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem (1 łyżka). Piec w 180 stopniach przez około 18 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu rogaliki drożdżowe posypać pudrem lub polukrować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Wafle przekładane
poprzedni
Wafle przekładane - torcik waflowy
szybkie ciasteczka czekoladowe
następny
Ciastka czekoladowe (ciasteczka Brownie)

Komentarze Ukryj komentarze

czytam wielokrotnie jak zawijać te rogaliki, ale za każdym razem albo mi się rozklejają albo podczas pieczenia ucieka mi nadzienie, proszę o poradę jak zawijać rogaliki drożdżowe by się ładnie trzymały i nie „rozjeżdżały”

rogaliki drożdżowe z tego przepisu wychodzą pyszne 😀 dla dzieci robię z marmoladą, a do kawy nas z dżemem śliwkowym albo z serem 🙂

nie sądziłam że przepis na rogaliki drożdżowe jest taki łatwy, chyba się skuszę i spróbuję zrobić pierwsze w swoim życiu rogaliki z czekoladą

Super przepis! z podobnego moja babcia robiła rogaliki z ciasta drożdżowego, z tą różnicą, że ona robiła je z makiem albo z jabłkami 🙂

Skomentuj