Przepis na rogaliki drożdżowe
6+
60 min+
Łatwe
Tanie

Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe.

Składniki

  • 600g mąki
  • 30g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe)

Sposób przyrządzenia

1

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Resztę mleka przelać do miseczki, dodać masło i delikatnie podgrzać.

2

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, stopniowo dodawać rozczyn z drożdży, delikatnie mieszając łyżką. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Do całości stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem.

3

Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 3 części. Jedną część przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Okrąg podzielić na trójkąty. W zależności od wielkości rogalików, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego kawałka położyć nadzienie, zawijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.

Ciasto - rogaliki drożdżowe

4

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Należy zachować odstęp pomiędzy rogalami, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dla uzyskania połysku i ładnego koloru, wierzch rogalików przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem (1 łyżka). Piec w 180 stopniach przez około 18 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu rogaliki drożdżowe posypać pudrem lub polukrować.

Rogaliki drożdżowe
4.6 (92%) 5 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisRogaliki kruche (3 składnikowe)
Następny wpisZupa krem kalafiorowo-brokułowa
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ