Racuchy z jabłkami na śmietanie
4-6
20 min
Łatwe
Tanie

Przepis na pulchne racuchy z jabłkami na gęstej śmietanie.

Składniki:

  • 500g śmietany gęstej 18%
  • 1kg jabłek
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przyrządzenia

1

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Opłukać i pokroić w większą kostkę (około 1×1). Śmietanę przełożyć do miski, wybić jajko i wymieszać. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, by uzyskać gładką konsystencję, bez grudek. Do ciasta dorzucić jabłka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Za pomocą łyżki nakładać ciasto, formując racuchy pożądanej wielkości. Smażyć do czasu uzyskania złocistego koloru.

2

Racuszki świetnie smakują z dżemem lub sosem na bazie śmietany.
Przygotowanie sosu: Do miseczki przełożyć 180 g śmietany 18%, dodać 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Połączyć za pomocą widelca, by śmietana nie zrobiła się zbyt rzadka.

Racuchy z jabłkami na śmietanie
4.6 (92%) 5 votes

4 KOMENTARZE

  1. Super przepis! Chętnie wykorzystam! W prawdzie „działać” w kuchni dopiero się uczę, ale warto próbować. Wyglądają wspaniale!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ