Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym
5-6
40 min
Średnie
Przystępne

Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie serowo-pieczarkowym.

Składniki na 800g mięsa:

  • 0,8 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 topione serki śmietankowe
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie mięsa: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę i wymieszać. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron.

2

Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plastry. Łyżkę masła roztopić na wysokiej patelni (najlepiej z przykrywką), wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody. Pieczarki zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania. Dodać serki śmietankowe, dobrze wymieszać. Do sosu wrzucić usmażone mięso i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

3

Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do bulionu, dobrze rozprowadzić i zagotować. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, mielonym imbirem, solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub ryżem według uznania.

Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisJak gotować bób?
Następny wpisParówki w cieście
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

  1. Przepis przetestowany! Nie dość że wygląda pięknie, to jeszcze smakuje nieziemsko! Mąż był zachwycony. Uwielbia pieczarki, a taki sos serowo-pieczarkowy jadł pierwszy raz. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ