W zakładce „Przetwory” znajdziesz wszelkiego rodzaju przepisy na domowe przetwory. Cały szereg zapraw w słoikach znajduje się właśnie w tej kategorii. Przepisy na domowe kompoty, dżemy, keczupy i inne smakowitości zamknięte w słoikach, znajdziesz właśnie tutaj.
Zakwas z buraków (zakwas na barszcz czerwony)
Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami wymiecione są z owego...
Czekośliwka (powidła śliwkowe z czekoladą)
Końcówka lata to nie tylko koniec wakacji, ale również rozpoczęcie sezonu śliwkowego. To właśnie z końcem sierpnia rozpoczyna się prawdziwe śliwkowe szaleństwo! Choć nieubłaganie zbliżamy się do pochmurnych, jesiennych dni,...
Zakwas na żurek z płatków owsianych
Żurek jest jedną z tych potraw, których nie może zabraknąć w niejednym polskim domu w czasie Wielkanocy. Nie od dziś wiadomo, że żurek najlepiej smakuje na domowym zakwasie, dlatego też...
Domowy likier piernikowy
Świąteczny nastrój już na dobre opanowuje nasze domy. Pieczenie pierniczków, lepienie pierogów i uszek na zapas, nastawianie zakwasu na wigilijny barszcz… całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już...
Dżem z dyni i pomarańczy
Dynia jest bardzo wartościowym warzywem, które stosunkowo rzadko gości w naszym jadłospisie. Dynia bogata jest we wszelkiego rodzaju witaminy oraz makro i mikroelementy. Warzywo bogate jest w żelazo, wapń, potas...
Dżem z cukinii
Przepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z przepisów, którego trzeba spróbować....
Keczup z cukinii i papryki
Cukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim...
Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym...
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach. Nie dość, że smak...