Przepis na żurek Wielkanocny z białą kiełbasą
6-8
30 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na Wielkanocnym stole.

Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach. Najważniejsze jest jednak to, by żurek sporządzony był na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem kiełbasy.

Składniki

  • 1l bulionu mięsno-warzywnego
  • 0,5 litra zakwasu na żurek z mąki żytniej
  • 6 lasek kiełbasy białej lub śląskiej
  • kawałek wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 10 jaj
  • około 0,5 szklanki śmietany
  • kilka ziarenek pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Boczek i kiełbasę pokroić według własnego uznania i podsmażyć na rozgrzanej patelni nie dodając tłuszczu.

2

Do odcedzonego wywaru dodać kuleczki pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aby wyciągnąć z przypraw pożądany smak i aromat. Po tym czasie do wywaru dodać zakwas i zagotować, cały czas mieszając. Do wywaru nie dodajemy mąki, gdyż zakwas powinien odpowiednio zagęścić zupę.

3

Kiedy żurek się zagotuje, należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie wymieszać. Czosnek dodaje się na końcu, ponieważ jeśli dodamy go wcześniej, nie będzie go w ogóle czuć.

4

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i podzielić na kawałki (według uznania – ćwiartki lub połówki). Żurek podawać z jajkami, usmażoną kiełbasą i boczkiem. Ja swój żurek podaję dodatkowo z ziemniaczanym puree.

Żurek nie tylko na Wielkanoc
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić lukier?
Następny artykułZupa ogórkowa
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

2 KOMENTARZE

  1. Wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Chętnie wypróbuje Twój przepis na żurek 🙂 Zakwas może być kupny z butelki czy koniecznie muszę go zrobić sama? Nie ukrywam że będzie to mój pierwszy żurek zrobiony w pełni samodzielnie, temu wolę się upewnić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ