Odmiany ziemniaków – jaki typ do czego?
Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu...
Jak zrobić domowe chipsy?
Domowe chipsy z mikrofalówki Domowe chipsy z mikrofalówki w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie...
Jak zwalczać mole spożywcze?
Mole spożywcze są bardzo uporczywymi przeciwnikami w naszym kuchennym magazynie. Każdy, kto kiedykolwiek miał z nimi do czynienia wie, że pozbycie się ich jest bardzo trudne i uciążliwe. Często mole...
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc?
Chrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs. Chrzan urozmaici smak niejednej...
Jak zrobić lukier?
Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być...
Jak zrobić baranka z masła?
Baranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się w Wielkanocnym koszyczku. Jednak stworzenie tego...
Przelicznik kuchenny
Chyba każdy z nas choć raz spotkał się z tym, że czytając przepis zupełnie nie wiedział ile czego dodać. Gramy, mililitry, dekagramy… W takim przypadku przydałaby nam się waga, jednak...
Jak zrobić karmel?
Karmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić....
Jak prawidłowo topić czekoladę?
Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Jeśli do masy...
Blanszowanie – co to jest i jak się robi?
Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się miękkimi i oczyszczonymi z...