Zupa pomidorowa z czosnkiem, cebulką, makaronem / ryżem - Przepis
4-5
30 min
Łatwe
Tanie

Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna!

Składniki

  • 1l bulionu warzywno – drobiowego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • śmietanka 18%, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano – do smaku
  • 2,5 łyżki mąki i pół szklanki zimnej wody – do przygotowania zaklepki
  • makaron

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie bulionu: W litrze wody rozpuścić pół kostki warzywnej i pół kostki drobiowej. Doprowadzić do zagotowania. Do bulionu dodać koncentrat pomidorowy.

2

Cebulkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pokrojoną cebulkę zeszklić na odrobinie masła, dodać czosnek – podsmażyć. Całość wrzucić do bulionu i delikatnie podgrzewać. W tym czasie przygotować zaklepkę. Bulion zestawić z ognia, wlać zaklepkę i podgrzewać delikatnie aż do zagotowania co jakiś czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Na sam koniec delikatnie zaciągnąć śmietanką.

3

Makaron ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Poporcjować i zalać gorącą zupą.

Oceń!

3 KOMENTARZE

  1. Takiej wersji zupy pomidorowej nie jadłem! Niestety nie będę mógł spróbować, gdyż jestem uczulony…na czosnek. Ale może uda się zrobić ją najbliższym. A może polecasz coś co można zastąpić czosnkiem w tej zupie?

    • Słyszałam kiedyś, że istnieje taka przyprawa jak asafetyda, którą można zastąpić zarówno czosnek jak i cebulę. 🙂
      Co prawda stosuje się ją w daniach kuchni indyjskiej, jednak myślę że do pomidorowej też może się nadać 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ