Składniki
- 1 litr bulionu warzywno-drobiowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano do smaku
- 0.5 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masłado smażenia
Opis dania
Zupa pomidorowa jest jedną z zup, które wyróżniają kuchnię polską. Najczęściej przygotowywana jest na bazie domowego rosołu, a głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową możemy podawać z ryżem, makaronem, a nawet kluskami. Smak pomidorówki możemy urozmaicać świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano czy pietruszka. Charakterystyczny smak uzyskamy dodając także czosnek i cebulę. Zatem przedstawiam prosty przepis na aromatyczną zupę pomidorową, o wyrazistym smaku cebuli i czosnku.
Przygotowanie
1 Gotowe | Bulion mocno podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Podsmażony czosnek i cebulę dodać do bulionu, gotować na wolnym ogniu. |
2 Gotowe | Do zimnej wody dodać mąkę, wymieszać tak, by nie było grudek. Bulion zestawić z ognia, pomału dodawać zaklepkę z mąki i wody, cały czas mieszając. Zupę pomidorową doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Na końcu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Zupę podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Idealnym dopełnieniem całości będzie posiekana świeża natka pietruszki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Słyszałam kiedyś, że istnieje taka przyprawa jak asafetyda, którą można zastąpić zarówno czosnek jak i cebulę. 🙂
Co prawda stosuje się ją w daniach kuchni indyjskiej, jednak myślę że do pomidorowej też może się nadać 🙂
Takiej wersji zupy pomidorowej nie jadłem! Niestety nie będę mógł spróbować, gdyż jestem uczulony…na czosnek. Ale może uda się zrobić ją najbliższym. A może polecasz coś co można zastąpić czosnkiem w tej zupie?
Uwielbiam pomidorówkę. Mogę jeść ją codziennie. Twoja wygląda bardzo apetycznie, aż głodna się zrobiłam. 🙂