Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki mąki
- 0.5 litra przegotowanej wody
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek do smaku
- smalec do smażenia
Opis dania
Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym. Gdy dobrze ją przyrządzimy, jest bardzo krucha i soczysta. Pomysłów na przygotowanie polędwiczek wieprzowych jest mnóstwo – w sosach kurkowym czy pieczarkowym, pieczone, smażone, duszone… Ja najczęściej jednak przygotowuję polędwiczki smażone, w towarzystwie sosu, ziemniaków i świeżej surówki. Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie zamieszczam poniżej. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, a polędwiczki są delikatne i soczyste. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Polędwiczki umyć i oczyścić. Pokroić w talarki na grubość około 2cm i delikatnie rozgnieść palcami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smalec. Przyprawione polędwiczki ostrożnie wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor, po około 2-3 minuty z każdej strony. |
2 Gotowe | Sos sporządzamy na tłuszczu pozostałego po smażeniu mięsa. Należy odlać zbędny tłuszcz, pozostawiając na patelni "na oko" 4 łyżki tłuszczu. Sporządzamy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Zasmażkę zalewamy wodą i redukujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku według uznania. Polędwiczki podawać polane sosem, z ziemniakami i surówką. Ja najczęściej podaję z surówką z młodej kapusty. |