Przepis na polędwiczki wieprzowe
4
40 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2-3 łyżki mąki
  • 0,5l przegotowanej wody
  • olej i smalec do smażenia
  • sól, pieprz świeżo mielony i majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Odlać wodę i odparować.
Polędwiczki umyć i oczyścić. Pokroić w talarki na grubość około 2cm i delikatnie rozgnieść palcami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smalec. Przyprawione polędwiczki ostrożnie wrzucić na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor.

2

Przygotowanie sosu: Sos sporządzamy na tłuszczu pozostałego po smażeniu mięsa. Należy odlać zbędny tłuszcz, pozostawiając na patelni „na oko” 4 łyżki tłuszczu. Sporządzamy zasmażkę z mąki i tłuszczu. Zasmażkę zalewamy wodą i redukujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziarenkami smaku.

Przepis na surówkę z młodej kapusty z rzodkiewką i majonezem znajdziesz tutaj.

Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ