Składniki
Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25x8
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka smalcu
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki cukru do ciasta
- 1 szklanka cukru do białek
- 2 łyżki ciemnego kakao
- owoce według uznania
Opis dania
W zależności od regionu, ciasto nazywane jest inaczej. U mnie zawsze mówiło się kruszon, jednak w obiegu są także nazwy pleśniak i skubaniec. Jest to ciasto kruche, najczęściej w dwóch kolorach, z owocami lub dżemem i bezą. Pleśniak jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych, sezonowych owoców, a także tych z zalewy. Ja najczęściej przygotowuję pleśniaka z wiśniami lub rabarbarem. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto pleśniak, który pochodzi z maminego zeszytu.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciastaJajka wybić, oddzielając żółtka od białek. Margarynę i smalec roztopić, dodać dwie łyżki cukru. Do przestudzonej masy dodać żółtka i dokładnie utrzeć. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do powstałej wcześniej masy. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy. |
2 Gotowe | Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną z nich przełożyć do oddzielnej miseczki i dodać kakao. Ugniatać do momentu całkowitego połączenia się kakao z ciastem. Porcje ciasta przełożyć do woreczków i wstawić do lodówki na 30 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, możemy ciasto włożyć do zamrażarki. |
3 Gotowe | W międzyczasie przygotować blaszkę i nagrzać piekarnik do 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywno (cukier dodawać stopniowo, nie cały na raz). Schłodzone ciasto ścierać na tarce lub skubać bezpośrednio na blaszkę, układając warstwami - ciasto białe + ciasto ciemne + owoc + piana z białek + ciasto białe. |
4 Gotowe | Pleśniaka pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. |
Komentarze Ukryj komentarze
Napewno zrobię
U nas w domu mama robiła ciasto pleśniak z jabłkami, śliwkami, truskawkami, rabarbarem i agrestem. Pleśniaka z wiśniami jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie. Czasem zatem coś upiec 🙂
Mmm, musiał smakować jak marzenie 🙂
O mniaaaam wygląda przepysznie <3
ktoś kiedyś zapytał czy chcę pleśniaka, odpowiedziałem „chyba nie”. Teraz wiem, że to ciasto nad ciasto, zwłaszcza z agrestem 🙂