Pleśniak/kruszon/skubaniec
6+
60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na pyszny kruszon/pleśniak.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki (w tym 2 szklanki pszennej i 1 krupczatki)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżki cukru do ciasta
  • 1 szklanka cukru do białek
  • 2 łyżki kakao
  • owoce według uznania

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta: Jajka wybić, oddzielając żółtka od białek. Margarynę i smalec roztopić, dodać dwie łyżki cukru. Do przestudzonej masy dodać żółtka i dokładnie utrzeć.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do powstałej wcześniej masy. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy.

2

Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną z nich przełożyć do oddzielnej miseczki i dodać kakao. Ugniatać do momentu całkowitego połączenia się kakao z ciastem. Porcje ciasta przełożyć do woreczków i wstawić do lodówki na 30 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, możemy ciasto włożyć do zamrażarki.

3

W międzyczasie przygotować blaszkę i nagrzać piekarnik do 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywno (cukier dodawać stopniowo, nie cały na raz). Schłodzone ciasto ścierać na tarce bezpośrednio na blaszkę, układając warstwami – ciasto białe + ciasto ciemne + owoc + piana z białek + ciasto białe.

4

Pleśniaka pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja najczęściej wykorzystuję do jego sporządzenia wiśnie lub agrest z zalewy.

Pleśniak/kruszon/skubaniec
5 (100%) 1 vote

3 KOMENTARZE

  1. ktoś kiedyś zapytał czy chcę pleśniaka, odpowiedziałem „chyba nie”. Teraz wiem, że to ciasto nad ciasto, zwłaszcza z agrestem 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ