Placuszki bananowe przepis
16 sztuk
20 min
Łatwe
Tanie

Przepis na placuszki bananowe.

Placuszki bananowe są świetnym pomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy deser dla dzieci. Do placuszków możemy użyć mocno dojrzałych bananów. Nam placuszki najbardziej smakują z dżemem z dyni, jednak można je podawać z praktycznie każdą konfiturą. Przepis na bananowe pancakes jest banalnie prosty, dlatego bez problemu możesz zrobić je z dziećmi. 🙂

Składniki na placki bananowe:

  • 2 banany
  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować placuszki z bananów?

1

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cynamon, mleko, jaja, oliwę i pokrojone w grube plastry banany. Wszystkie składniki zblendować/zmiksować na gładką masę, która powinna mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany. Placuszki smażyć na minimalnej ilości oliwy na złocisty kolor z obu stron. Podawać z ulubionym dżemem.

Placuszki bananowe
4.75 (95%) 4 votes

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ