Jak zrobić placki ziemniaczane? - Przepis
5-6
30 min
Łatwe
Tanie

Przepis na delikatnie wilgotne w środku lecz nadal chrupiące placki ziemniaczane.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

1

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na małych oczkach tarki. Cebulkę obrać ze skórki i także zetrzeć na tarce, bezpośrednio do pulpy z ziemniaków.

2

Aby uniknąć ciemnienia ziemniaków, do pulpy dodać łyżkę śmietany i dobrze wymieszać. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na drobne sitko. Woda, która oddzieli się od ziemniaków powinna trafić do miski, gdyż posiada ona niezbędną skrobię, która nada dodatkowej chrupkości. Przed smażeniem placków, wodę należy odsączyć, a osad pozostały na dnie miski dodać z powrotem do ciasta.

3

Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Ja placki podaję z keczupem i majonezem, gdyż nam tak właśnie smakują najlepiej.

Aby uzyskać jeszcze lepszy aromat, do ciasta możemy zetrzeć także ząbek czosnku.

Placki ziemniaczane
5 (100%) 1 vote

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ