Placki z cukinii z ziemniakami
5-6
30 min
Łatwe
Tanie

Przepis na delikatnie wilgotne w środku, lecz nadal chrupiące placki z cukinii z ziemniakami.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

1

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię umyć, przekroić na pół (wzdłuż) i usunąć gniazda nasienne. Cukinię także zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do miski ze startą cukinią i ziemniakami. Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać, dodać do całości.

2

Dodać jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na sitko i odsączyć wydzielającą się z warzyw wodę.
Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Smażyć do uzyskania złocistego koloru.

Ja placki z cukinii podaję z keczupem i majonezem, gdyż nam tak właśnie smakują najlepiej.

Placki z cukinii
5 (100%) 1 vote

3 KOMENTARZE

  1. WOW! koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😀 placki ziemniaczane to ja jadłam, ale placki z cukinii!?! wyglądają mega apetycznie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ