Składniki
- 1 średnia cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Opis dania
Wiele osób, szczególnie w okresie jesiennym zadaje pytanie, co zrobić z cukinii. Jest to bowiem okres, kiedy to cukinia zaczyna dojrzewać i często zostajemy nią obdarowani, nie mając pomysłu co z niej zrobić. Świetnym pomysłem na obiad z wykorzystaniem cukinii są chrupiące placki. Nie wymagają one dużego nakładu pracy, a ich smak jest naprawdę zaskakujący.
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cukinię umyć, przekroić na pół (wzdłuż) i usunąć gniazda nasienne. Cukinię także zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do miski ze startą cukinią i ziemniakami. Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać, dodać do całości. |
2 Gotowe | Dodać jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na sitko i odsączyć wydzielającą się z warzyw wodę. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Ja placki z cukinii podaję z keczupem i majonezem, gdyż nam tak właśnie smakują najbardziej. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ciekawy przepis 🙂
Wyglądają przepysznie pewnie tak samo smakują <3
Idealny wege obiad:)
WOW! koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😀 placki ziemniaczane to ja jadłam, ale placki z cukinii!?! wyglądają mega apetycznie!